Közélet
Man on roof with arms outstretched

Megszűnt a nyomozás az adóját visszakérő férfi ellen

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 17. 17:52

Megszüntette a nyomozást, illetve egy évvel elhalasztotta a vádemelést a székesfehérvári járási ügyészség Szentesi Kálmán ügyében, aki azzal híresült el, hogy a kormányzati korrupció elleni tiltakozásul visszakérte az adóját. A Transparency International szerint az ügyészség jól döntött.
Korábban a témában:

Nem lesz büntetett előéletű Szentesi Kálmán, aki 2016-ban kezdett polgári engedetlenségi akcióba úgy, hogy 2015. évi jövedelme után befizetendő, mintegy 1,5 millió forint adóból visszaigényelt 1 361 751 forintot. Azért ennyit, mert kizárólag a személyi jövedelemadóját akarta visszakérni, az egészségügyi hozzájárulást nem.

Szentesi Kálmánnak abból volt elege, hogy az általa befizetett adó jelentős része, az állam féktelen korrupciója miatt, elveszíti közpénz jellegét, vagyis nem a közfeladatok ellátására fordítják az adóját.

Az ügyben a Szentesi mellé álló Transparency International Magyarország (TI) szerint Szentesi sok millió magyar polgárhoz hasonlóan alkalmazott, akinek a fizetéséből minden hónapban levonják az adóelőleget, vagyis a tiltakozása révén nem keletkezett tényleges adóhiány. A 24.hu-nak Szentesi külön hangsúlyozta: az akciója nem arról szólt, hogy többet akart volna visszakapni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül 408 ezer forintos bírságot szabott ki, továbbá büntetőeljárást is indítottak ellene, amelynek megszüntetéséről a Székesfehérvári Járási és Nyomozó ügyészség november 2-án döntött – értesült a 24.hu.

A NAV odacsapott

A magyar átlagjövedelmekhez mérten drákóian szigorúnak számít, az a bírság, amit Szentesi Kálmánra kiszabtak – olvasható a TI állásfoglalásában. A NAV arra jutott, hogy Szentesi adócsalást követett el, a TI szerint viszont nem volt ilyen egyértelmű a helyzet.

Szentesi Kálmán nem lopott és adót sem csalt, csak kifejezésre juttatta, hogy elege van a mindent elborító korrupcióból. Mivel mindenekelőtt az zavarta, hogy az állam részben az ő adóját felhasználva gazdagítja közpénzekkel az oligarchákat, úgy döntött, hogy az elégedetlenségét az adóhatóságnak jelzi. Cselekménye a kormány korrupció iránti engedékenységével szemben megfogalmazott kritika volt, az adóbevételeket azonban egyetlen fillérrel sem kurtította meg.

Az álláspontjuk tehát az, hogy az adóbevételekben nem esett kár, Szentesi pedig csak a jogait gyakorolta azzal, hogy a tiltakozásnak ezt a sajátos formáját választotta.

A NAV nagyon belenyúlt a szankciós ládába,

mondta el a 24.hu-nak Ligeti Miklós, a TI jogi vezetője. „Szentesi nem fenyegetőzött károkozással, mindössze szarkasztikusan az asztalra csapott egy nagyot” – tette hozzá Ligeti. Megjegyezte: nem elég, hogy a NAV bírságot szabott ki – bár annak összegét is eltúlzottnak tartják –, de még fel is jelentette Szentesi Kálmánt, mondván: önkényesen akarta kivonni magát az adófizetés kötelezettsége alól. A büntetőeljárás megindításával az állam tényleg rendkívül túlreagálta a polgári engedetlenséget.

Ráadásul a NAV egy korábbi ügyet is előszedett, így a büntetőeljárás két ügyből tevődött össze, az egyik része még a 2014-es adóbevalláshoz kapcsolódott. Szentesi Kálmán egy ideig külföldön dolgozott, ez idő alatt pedig itthon nem keletkezett adóköteles jövedelme, viszont elfelejtett kijelentkezni a társadalombiztosításból, és így két év alatt 130 ezer forintos hiányt hozott össze az egészségbiztosítási hozzájárulásból, bár semmilyen hazai egészségügyi szolgáltatást nem vett igénybe.

Az erről szóló határozatot a NAV rossz címre küldte, így Szentesi már csak azt vette észre, hogy a hiányt levonták a fizetéséből. Mivel nem tudott fennálló adótartozásáról a következő évi adóbevallásában visszakérte a tévesen levontnak hitt összeget, amelyet a NAV akkor jóvá is hagyott és kifizette. Most viszont újra előhozták korábbi ügyet, és hozzácsapták az állami korrupció elleni tiltakozás eszközéül használt 2015-ös adóbevalláshoz a korábbi ügyet, és úgy állították be, mintha Szentesi ismételten és tudatosan próbálta volna megrövidíteni a magyar államot:

A 408 ezer forintos adóbírság miatt a TI Magyarország segítségével indítottam pert, amit egyébként elveszítettem. A NAV ebben a perben azt állította, hogy 2014-ben teszteltem az adórendszert, és a sikeren felbátorodva 2015-ben már milliós összeget akartam visszaszerezni.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az ügyészség méltányos volt

Nem csak a közigazgatási bíróság, de a NAV nyomozói sem gondolták úgy, hogy Szentesi Kálmánnak valóban alapvető joga lenne az adója visszaigénylésével kifejezni a kormánnyal szembeni elégedetlenségét. A költségvetési csalás miatt indított nyomozást vádemelési javaslattal adták át a székesfehérvári ügyészségnek. Ekkor döntött úgy Szentesi, hogy a TI segítségével készít egy beadványt az ügyészségnek, amelyben azt kéri, hogy szüntessék meg az eljárást, és a túlzó reakciók és az állami rosszhiszeműség helyett legyenek méltányosak.

Az adóhatóság a 2014-ben tévesen visszaigényelt összeget – a valóban meglévő, néhány ezer forintos gépjárműadó-tartozásom összegével csökkentve – kiutalta nekem, ezért szerintem joggal következtethettem arra, hogy az adóhatóság elvégezte a szükséges ellenőrzést. A nyomozás azonban kizárólag az én felelősségemet vizsgálta, miközben értékeletlenül hagyta az adóhatóság kiutalásért, és ellenőrzésért felelős munkatársának a magatartását.

Az ügyészség pedig úgy tűnik, méltányolta, hogy végső soron nem történt károkozás, ezért nem látott okot a vádemelésre. A friss, a 24.hu birtokába került határozatban kifejtették, hogy a bizonyítékok alapján nem lehetett kétséget kizáróan cáfolni, hogy Szentesi jóhiszeműen járt el és nem akart vagyoni hátrányt okozni, amikor  tévedésből tartozásként tüntette fel a tőle levont összeget a 2014-es adóbevalláson. Nem is beszélve arról, mint azt Szentesi lapunknak elmondta, a 2014-ben tévesen visszautalt 130 ezer forintot önként befizette a NAV számlájára. Az eljárást ezek alapján az ügyészség meg is szüntette.

A 2015-ös adóbevallás esetében azonban az ügyészség szerint Szentesi

cselekménye a társadalomra veszélyes volt, sértette a társadalmi, illetőleg gazdasági viszonyokat, hiszen a gyanúsított teljesen önkényesen állapította meg az általa még »jogosnak tartott«, befizetendő jövedelemadó mértékét.

Az ügyészség azonban enyhítő körülményeket is talált: azt, hogy Szentesi Kálmán büntetlen előéletű, illetve azt, hogy a cselekmény nem okozott tényleges adóbevétel csökkenést. Emiatt elhalasztották a vádemelést, megelőlegezve a bizalmat Szentesinek, hogy a jövőben nem fog hasonló tettet elkövetni. Ez a költségvetési csalás miatt elképzelhető legenyhébb büntetés, a halasztás pedig azt jelenti, hogy ha a következő egy évben Szentesi nem követ el semmilyen szándékos bűncselekményt, akkor a polgári engedetlenségének semmilyen büntetőjogi következménye nem lesz.

Magyarországon ez ma sikernek számít,

hangsúlyozta Ligeti Miklós, mert az ügyészség megértette, hogy még ha valaki meg is sértette a szabályokat, lehetnek olyan méltánylást érdemlő körülmények, amelyekre figyelemmel büntetőbíróság általi megbüntetésre nincs szükség. A TI bízik abban, hogy az ügyészségi ítéletet látva az adóhatóság is méltányos lesz és nem él panasszal a Szentesi számára összességében kedvező döntés ellen. Főleg, hogy a NAV korábban hatóság rendelkezése elleni uszítás miatt is feljelentette, de ez a gyanú már a rendőrségen megbukott.

Szentesi és a TI adóhatósággal szembeni harca azonban itt még nem ér véget. Miután a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem adott nekik igazat abban, hogy a 408 ezer forintos bírság túlzott mértékű és alkalmas a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására, az Alkotmánybírósághoz, illetve a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordultak.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.