Belföld

Egy magyar férfi visszakérte a befizetett adóját az államtól, mert nem arra költik, amire kellene

A 444.hu írta meg a 41 éves Szentesi Kálmán történetét, akinek elege lett abból, hogy az állam nem jól használja fel befizetett adóforintjait, ezért visszakérte azt a NAV-tól. A cikk szerint Szentesi kitalált egy számítási módszert: kiszámolta, hogy a 2015-ös adójogszabályok alapján mennyit fizetne egészségbiztosítási hozzájárulásként, ha önadózó lenne. Mivel egészségügyi ellátásra továbbra is igényt tart, ezt nem kéri vissza, minden mást viszont igen.

Szentesi a NAV-nak küldött levelében emlékeztet: a parlament tavasszal, nem sokkal az adóbevallás határideje előtt elfogadta a törvényt, ami alapján az MNB-alapítványoknak juttatott pénz, 250 milliárd forint elveszítette volna közpénz jellegét. Átnézte azt a listát, ami azt taglalta, hogy mire is nyújtottak támogatásokat az összegből és mint írta, nem talált egyetlen olyan tételt sem, amely közfeladat ellátására emlékeztetne. Ezzel szemben

Találtam viszont az országban kórházakat, amelyek börtöncellára emlékeztető körülmények között szolgálják ki az arra rászorulókat, akiket az orvosaik kénytelenek arra kérni, hogy ne csupán a vécépapírt, szappant, evőeszközt, tányért, de a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és a ragtapaszt is maguk vigyék be, ha ellátásra szorulnak. Találtam iskolákat, ahol a szülők dobják össze a krétára és a fűtésre a pénzt. Találtam szociális dolgozókat, idős- és fogyatékosgondozókat, akik a szociális bértábla többszöri visszautasítása miatt egyre mostohább körülmények között és egyre kevesebb pénzből gondoskodnak azokról, akik erre maguktól képtelenek.

Ez a pénz az enyém

Szentesi a 444.hu-nak elmondta: akciójával azt szeretné világossá tenni az emberek számára, hogy bruttó keresetük a sajátjuk, nem csak a nettó. Ezt a levélben így fogalmazza meg:

Hadd tegyem ezt egyértelművé: a most vitatott összeg teljes egészében az enyém. Az én fizetésem, amelyért kizárólag én dolgoztam meg. Az egészért. Nem csupán a nettójáért, ahogy azt ma magyarok tömegei gondolják, akiket ezáltal meg lehet vásárolni egy csekkre nyomtatott 3890 forintos rezsicsökkentéssel. Az egész az enyém.

A férfi egyébként egyetért a közteherviseléssel és az adóforintokat befizetné egy külön számlára – tehát nem adómegúszásról van szó. Szavai szerint

Én is messzemenőkig egyetértek ugyanis a közös teherviselés eszméjével, tudom, hogy egy működő államot közösen kell fenntartanunk, ráadásul még abban is egyetértek, hogy ebből a közteherviselésből az átlagnál tehetősebbeknek –magamat is ide sorolom – az átlagnál nagyobb arányban kell kivenniük a részüket.

Fura büntetés, miért is?

Miután Szentesi az adóbevallásában jelezte, hogy visszaigényli a pénzt, levelet kapott tőlük – ebben 408 ezer forintos adóbírságot szabtak ki rá „jogosulatlan igénylésre” hivatkozva. Erre született válaszként az itt idézett levél, amelyet teljes terjedelmében itt olvashat el. A 444.hu felhívja a figyelmet: a büntetés azért is fura, mert Szentesi összes adója be van fizetve, egy forint sem hiányzik az államkasszából, azt ugyanis eleve levonták a munkahelyétől.

Ő csak azt jelezte a levéllel, hogy egyáltalán nem elégedett azzal, amit az állam a befizetett adóért cserébe nyújt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik