Gazdaság
Városkép - Budapest - NAV Központi Irányítás

Büntetőeljárást varrt a NAV a korrupció ellen tiltakozó férfi nyakába

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 18. 14:45

Szentesi Kálmánnak elege lett az átláthatatlan költekezésből, visszakérte az adóját. Cserébe költségvetési csalással gyanúsították meg az adónyomozók.
Korábban a témában:

Márciusban írtunk legutóbb Szentesi Kálmánról, akinek elege lett abból, ahogy az általa befizetett adót felhasználja az állam. A korrupció ellen tiltakozva visszakérte a NAV-tól a 2015-ben befizetett személyi jövedelemadója egy részét, 1 361 751 forintot. A NAV erre 408 ezer forintos bírságot szabott ki rá, jogosulatlan adó-visszaigénylés miatt.

A Transparency International – amely Szentesit képviseli a bírság miatt indult perben –  keddi közleményében azt írja, hogy nem állt meg itt az ügy, a NAV nyomozói ugyanis július 13-án összesen 1 500 417 forint összegű adó „részben csak megkísérelt elcsalása miatt” költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg Szentesit.

A közleményből kiderül, hogy ennek hátterében az áll, hogy az adóhatóság a 408 ezer forintos bírság kiszabása után elrendelte Szentesi 2014-es adóbevallásának soron kívüli vizsgálatát, és talált is 128 993 forint eltérést. Az összeget Szentesi valóban jogosulatlanul igényelte vissza, de azért, mert a NAV a vonatkozó határozatot rossz címre postázta. A férfi így azt hitte, hogy 2014-ben túlvonták a személyi jövedelemadóját, ezért visszakért 128 ezer forintot, amit a NAV vissza is utalt.

Bár az adóhatóság a pénzt egészen mostanáig nem követelte vissza Szentesi Kálmántól, az adónyomozók úgy vélik, a visszautalással megvalósult a költségvetési csalás, amihez hozzácsapták azt a 1 361 751 forintot, amit „meg akart menteni attól, hogy valamelyik oligarcha, vagy a befolyásos politikusi családtagok egyikének a magánvagyonává alakuljon át”. Ez utóbbit a NAV szerint csak a hatóság szemfülességének köszönhetően nem sikerült „elcsalni”.

A 408 ezer forintos bírság ügyében Szentesi pert vesztett a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, az őt képviselő Transparency International ezért az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

A Transparency szerint Szentesi Kálmán azzal, hogy a korrupcióra hivatkozva visszakérte az adóját, egyetlen fillérrel sem kurtította meg az állam adóbevételeit, így a drákói mértékű bírság kiszabása szükségtelen volt.

(Kiemelt kép: MTVA / Róka László)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.