Közélet

Együtt: 1956 forradalma és szabadságharca mindenkié

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 23. 12:54

A párt elnöke szerint a szabadság mára csak emlék maradt.

A fővárosi Vértanúk terén tartott ünnepi megemlékezésen az ellenzéki párt elnöke úgy vélte: a nemzeti ünnepen az Együtt politikai közössége ’56 hőseire, a közelmúltban elhunyt Göncz Árpádra és a magyar szabadságra emlékezik.

Utóbbira azért csak emlékezik, mert ma, 2015-ben a szabadság ügye rosszul áll Magyarországon.

Szigetvári Viktor szerint ők tudják, sokféle ’56 él egymás mellett ma is, és élt a forradalom idején is. A történelmi tények kutatását meghagynák a szakembereknek, mert jobb, ha a politika abba nem ártja bele magát. Az önző kisajátítás helyett pedig a középutat ajánlják mindenkinek, 1956 forradalma és szabadságharca akkor mindenkié, ha nem vitatják el egymás jogát arra, hogy ki-ki a sajátjának is tekintse.

A pártelnök arról is beszélt, hogy reméli, a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád emlékét sem sajáítja ki senki, mert  ahogy 1956 mindenkié, “úgy Göncz Árpád is mindenkié”.

Szerinte a szabadságról azért kell megemlékezni, mert ha valaki 1990. október 23-án, a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának napján született, és épp 25 éves, akkor egy a mainál szabadabb hazába született. A szabadság ügye rosszul áll Magyarországon, “tiporja azt” a “keletre és a feudális elnyomásba siető miniszterelnök”, az alkotmányosságot őrizni hivatott Alkotmánybíróság, a “korrupt érdekből megfelelni akaró és gyáva multinacionális vállalat”, a rendszerbe betagozódó szakfelügyelő vagy jómódú polgár, és tiporja az, aki épp most “ellopja a magyar földet”.

Az Együtt október 23-án büszkén emlékezik a harmadik Magyar Köztársaság alapítóira, tiszteli Sólyom László, Tölgyessy Péter és Kis János örökségét, tisztelettel emlékezik a néhai Antall József miniszterelnökre és az idén elhunyt Szabad György házelnökre is.

Szigetvári Viktor szerint azért küzdenek, hogy a mérsékelt közép hangja is megjelenjen újra a populizmusoktól hangos magyar közéletben. Aki kisajátít, kitagad, lenéz, diktál, megoszt és a másik létezésének jogát, értelmét elvitatja, szabadságát szűkíti, valójában méltatlanná válik 1956, Göncz Árpád és a magyar szabadság képviseletére – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.