Közélet

Megrengeti-e az amerikai Fed a piacokat?

„Este talán kiderül, hogy mikor valósul meg a Fed régóta lebegtetett kamatemelése. Akár így lesz, akár nem, a hosszas előkészület, a kedvező gazdasági várakozások és az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja miatt nem várható heves reakció a piacok részéről, inkább a javuló kilátások jeleként értelmezhető. A részvénypiacokon ezért továbbra is növekedés várható, miközben a kötvénypiacokon egyértelműen visszaesésre számítunk” – nyilatkozta a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A görög válság eddig könnyen elterelhette a figyelmünket, befektetési szempontból azonban még az év legfontosabb, a piacokat hosszabb távon meghatározó eseménye előtt állunk. Hamarosan véget ér ugyanis a Fed, a fejlett világ legnagyobb jegybankjának piacokat támogató politikája, amellyel a világgazdaság 2008-2009-es válság utáni talpra állását segítette. Este, a kétnapos tanácskozást követően pedig az is kiderülhet, hogy ez mikor valósulhat meg” – tette hozzá Horváth István.

Tili-toli

Az első kamatemelés dátuma az amerikai gazdaság alakulásától függően folyamatosan tolódik: korábban júniusra várta a piac, a gyengébb amerikai adatok miatt azonban a Fed mégsem lépte meg. Mivel a második félév ismét a fellendülésről szólhat, így szeptemberben, de legkésőbb decemberben elkerülhetetlennek tűnik az emelés, hiszen a gazdasági fundamentumok alapján a Fed mintha már meg is késett volna. A munkanélküliség lassan a válság előtti szinteknél jár, az olajárak esésétől megtisztított infláció pedig a 2 százalékos célhoz közelít.

Frissítés: Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén a Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC). A testület a szerdai ülésen immár az ötödik egymást követő alkalommal szavazott egyhangúlag a szinten tartás mellett. A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző szándékkal zéró-közeli szinten az irányadó rátát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik