Tech

Miért nincs ma Wikipedia?

Több ezer internetes oldal csatlakozott az online világ eddigi legnagyobb tiltakozó akciójához.

Többek közt az angol nyelvű Wikipédia is sötétbe borult az internetes kalózkodást érintő szigorú törvénytervezet elleni tiltakozásként. A netes enciklopédia alapítója Jimmy Wales már kedden közölte: „siessetek a leckével, mert szerdán nem lehet keresni”. A helyi idő szerint kedd éjfélkor (közép-európai idő szerint szerda reggel hat órakor) kezdődött 24 órás önkéntes üzemszünetben a felhasználók által szerkesztett Reddit hírportál, valamint a Boing Boing című blog is részt vesz, de csatlakozott a blogsablonok óriása a WordPress és a Google is egy a tiltakozásnak dedikált linket helyezett el oldalán.

Becslések szerint egyedül a Wikipedia 24 órás, közép-európai idő szerint szerda reggel hat órakor kezdődő akciója mintegy 100 millió felhasználót érint.

Azok, akik nem készültek az elsötétítésre, egy apró trükkel mégis el tudják érni az angol tartalmakat: egyetlen “m” betű választja el őket az enciklopédia tartalmától, mivel a Wikipédia mobilokra szánt változata érintetlen maradt – amíg a http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page tiltakozik, addig a http://en.m.wikipedia.org/wiki/Main_Page olvasható, még ha egy kicsit szokatlan formában is. A megoldás tehát az, hogy az “en.” előtag után egy “m.”-et helyezünk el.

Az oldalak üzemeltetői bár különböző féle módon, de tiltakoznak az amerikai kongresszus elé került internetes kalózkodás elleni törvénytervezet (Stop Online Piracy Act, SOPA), valamint az intellektuális tulajdon védelméről szóló törvénytervezet (Protect Intellectual Property Act, PIPA) ellen. A SOPA a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítését kívánja felszámolni, azáltal, hogy kötelezné az internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket kínálnak, megsértve ezzel az amerikai szerzői jogot. A javasolt jogszabály leállítaná az amerikai reklámhálózatok internetes hirdetéseit a kalózkodással megszerzett termékeket forgalmazó weboldalakon, a keresőmotorokat pedig eltiltanák attól, hogy ezekkel közvetlen kapcsolatot létesítsenek.

A kritikusok szerint nem a szerzői jogok online védelme a gond – ebben nyilván a Wikipédia is érdekelt lenne -, hanem az, hogy a szabályozás kaotikus jogi környezetet teremtene és túlzott hatalmat adna a film- és zenestúdiók kezébe. A Wikipédia angol nyelvű oldalának üzemeltetője szerint a jogszabályok “pusztító hatással lennének a szabad és nyílt világhálóra”, de a Google és a Facebook is a túlzott szigort tartja a legnagyobb problémának. Persze a hollywoodi filmstúdiók és a zeneforgalmazó cégek (a törvényjavaslatok elsődleges támogatói és esetleges nyertesei) szerint szükség van ezekre a törvényekre az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

Az egyik legnagyobb médiabirodalom a NewsCorp tulajdonosa Rupert Murdoch ironikus módon a Twitter mikroblog-portálon támadta Barack Obama elnököt, amiért a héten kihátrált a képviselőház által megalkotott törvénytervezet elfogadásától. Obama elnök három tanácsadója – köztük Howard Schmidt, a Fehér Ház kíberbiztonsági főszakértője – közös blogbejegyzésben mutatott rá, hogy a jogszabály pereskedések célpontjává tenné az internetes cégeket, és az gátja lenne a legális tevékenységnek is.

“Obama csatlakozott a szilíciumvölgyi számvivőkhöz, akik kalózkodással és közönséges lopással fenyegetik az összes szoftveralkotót” – írta a Twitteren a News Corporation elnök-vezérigazgatója. Murdoch, aki az Egyesült Államokban egyebek mellett a Fox TV, a The Wall Street Journal, a Fox Studios, Nagy-Britanniában pedig a Sky TV, a Sun és a The Times tulajdonosa egy későbbi Twitter-bejegyzésáében egyenesen a “kalózkodás vezérének” nevezte a Google-t, amely lehetővé teszi a filmek ingyenes streamingjét.

Talán a kilátásba helyezett tiltakozások hatására valamelyest enyhült a törvényalkotók álláspontja. Darrell Issa republikánus képviselő, aki módosító indítványt nyújtott be a SOPA-hoz, a The Washington Post online kiadásának keddi jelentése szerint közleményt tett közzé, amely szerint Eric Cantor, a képviselőházi republikánus többség vezetője biztosította őt: a tervezetet egyelőre nem terjesztik a ház elé, és folytatják a konszenzuskeresést.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője a CNN-nek elismerte, hogy a PIPA körül vannak még megoldatlan kérdések és kijelentette, hogy a tervezet az elkövetkező 7-10 napban nem kerül a felsőház elé. Az amerikai kormánynak egyébként már 2010 óta jogában áll lefoglalni az olyan .com, .net. és .org végződéssel regisztrált egyesült államokbeli domaineket, amelyekről feltételezhető, hogy internetes kalózkodás eszközei, s több száz alkalommal élt is ezzel a jogával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik