Üzleti tippek

Merre indul a forint, ha Matolcsy vigyáz rá?

A reggeli külkereskedelmi adat miatt veszített az erejéből a forint – vázolta a hétfői kezdést az XTB brókercég piaci elemzője. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján decemberben az euróban mért kivitel tovább csökkent, és egész évben is csak minimális emelkedés látható.

A hazai deviza pénteken „viszonylag higgadtan fogadta” a bejelentést, miszerint a várakozásoknak megfelelően valóban Matolcsy György lesz az új jegybankelnök. A miniszterelnök Balog Ádámot, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkárát javasolta harmadik alelnöknek.

A leendő jegybankelnök bizottsági meghallgatása után egyelőre megnyugodtak a kedélyek, mert rövid távon nem valószínű, hogy szokatlan monetáris politikai intézkedéseket hoznának. Az viszont szinte borítékolható, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közötti stratégiai szövetség erős lesz. Ehhez újabb pont, hogy Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára lehet a monetáris tanács kilencedik tagja.

Balogh Balázs piaci elemző arra számít, hogy a héten a forint lassan, de biztosan tovább gyengül az euróval szemben a ma reggeli 296 körüli szintekről. Ehhez a borúsabb nemzetközi hangulat mellett a pénteki felülvizsgált magyar GDP-adat és a csütörtökön megjelenő ipari termelési adat is hozzájárulhat. „Hosszabb távon a hazai deviza árfolyama akkor kerülhet nyomás alá, ha a jegybanki vezetés mégis használja a nem konvencionális eszközöket. A kamatcsökkentési sorozat után ez már túl sok lenne a piacnak.” Az XTB szakértője szerint az a várakozás tartja magát a leginkább, hogy az MNB amerikai példára kötvény vagy jelzálog fedezeti papírok vásárlását fontolgathatja. Igaz, a magyar jegybank kevesebb eszközzel tud élni, mint a Fed, így Balogh Balázs egyelőre nem tart attól, hogy hirtelen irányváltások jönnének a monetáris politikában.

A másik oldalon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterré való kinevezése jelenthet támaszt a befektetőknek, hiszen jól látható, hogy az elmúlt időszakban a forint védelmében tett megszólalásai sorra megnyugtatták a piacot.

Ez már a költségvetési szakadék

A nemzetközi porondon az Egyesült Államokban életbe lépett 85 milliárd dolláros költségvetési kiadáscsökkentés áll a középpontban. Eszerint a demokrata és a republikánus képviselők továbbra sem hajlandók komolyabb engedményekre, pedig a tét a GDP fél százaléka. (Nagyjából ekkora visszaesést okozhat az automatikus intézkedés az amerikai gazdaságban.) Ennek megfelelően a kockázatkerülés lenyomataként a dollár általában erősödött a főbb devizákkal szemben.

Mire figyeljünk a héten?

Több kamatdöntő ülés is lesz a héten. Balogh Balázs nem számít jelentős fordulatra az Európai Központi Bank csütörtöki tanácskozásán. Szerinte továbbra is maradhat a 0,75 százalékos alapráta. A brit jegybanknál ugyanakkor a közeljövőben egy újabb kötvényvásárlási program vagy a mostani lazítás kiterjesztése várható. Mindenesetre a font tovább gyengült a dollárral szemben, a kurzus 1,5040-nél állt reggel. A jó ideje tartó lejtmenet ráadásul folytatódhat, a brit gazdaság ugyanis recesszióval küzd, és már az előző jegybanki egyeztetésen is hárman szavaztak a program kiterjesztése mellett.

Hamarosan ülésezik az ausztrál jegybank is. Az ausztrál dollár a korábbi túlértékelt szintek után a múlt hónapban indult gyengülésnek az amerikai dollárral szemben, és ez a szakértő szerint tovább folytatódhat: „A mostani 1,012-es szintek után nincs messze a paritás, de akár az alá is benézhet a kurzus.”

A héten debütál a japán jegybank kamatdöntő ülésén az új elnök. Balogh Balázs szerint a szigetországban van még tér a lazításra, hiszen megfelelően nagy a tartalék, továbbra sincs inflációs veszély, így hosszabb távon a jen gyengülésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik