Üzleti tippek

Szja-bevallás: akik nem halaszthatják

Az egyéni vállalkozóknak, áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az evázók többségének is hétfő a bevallási határidő.

Az egyéni vállalkozók legkésőbb február 27-éig adhatják be az adóbevallásukat (kivételesen, mert február 25 szombatra esett), és a befizetést is eddig kell teljesíteniük. Nemcsak az egyéni vállalkozásból származó, hanem minden egyéb szja-köteles 2011-es jövedelmükről (pl. munkaviszonyból vagy ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmekről) is most kell számot adniuk.

Az egyéni vállalkozókon kívül az áfa fizetésre köteles magánszemélyeknek is hétfő a 2011. adóévre vonatkozó szja-bevallás határideje. Szintén február 27-éig kell az egyszerűsített vállalkozói adóról számot adniuk az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak és a bevételi nyilvántartást vezető adózóknak (jellemzően betéti társaságoknak) is. A népegészségügyi termékadó-bevallás határideje is hétfő.

A felsorolt közterheket – figyelembe véve a megfizetett vagy levont előleget, illetve a feltöltést – ugyancsak február 27-éig kell megfizetni.

A 2012. február 27-i határnap 390 ezer egyéni vállalkozót és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyt, továbbá mintegy 70 000 eva hatálya alá tartozó adózót érint.

Adóalap

A tételes és átalányadózó egyéni vállalkozóknak (főállású, mellékállású és nyugdíjas vállalkozóknak is) hétfőn kell elkészíteniük az adóbevallásukat. Akik a költségek tételes elszámolása alapján a vállalkozói jövedelem után adóznak, azoknak ehhez minden 2011-es költségüket és bevételüket összesíteniük kell, és ebből megállapítaniuk az eredményüket. A vállalkozói szja 2011-re 16 százalék.

Ha nem volt vállalkozói eredmény, vagy az nem érte el jövedelem-minimumot, akkor is kell vállalkozói szja-t fizetni. A jövedelem-minimum az árbevétel (csökkentve az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével vagy az eladott közvetített szolgáltatások értékével) 2 százaléka. Ha ennél kevesebb a vállalkozói jövedelem, az árbevétel 2 százaléka után akkor is meg kell fizetni az úgynevezett „minimumadót”, ami szintén 16 százalék (ha csak az adózó nem él nyilatkozattételi jogával).

Osztalék, kivét

Az eredményből a vállalkozói szja levonása után fennmaradó rész a vállalkozói osztalékalap, amire 16 százalék osztalékadót és 14 százalék eho-t kell fizetni.

A kivétet is most kell bevallani, ami egyébként az eredményt csökkenti (költségként elszámolható). Amennyi járulékalap után év közben megfizette a járulékokat az egyéni vállalkozó, annyit mindenképpen érdemes kivétként felvennie, mert jobban jár vele, mintha osztalékként venné fel.

A gyermeket nevelő (családi pótlékot kapó) egyéni vállalkozóknál pedig arra érdemes figyelni, hogy ők jogosultak családi adókedvezményre. Egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62 500 forinttal, három és több gyermek esetén 206 250 forinttal csökkenthetik a szja alapjukat. A családi kedvezményt a házastárssal megosztva is fel lehet használni.  

A kivét egyébként ugyanúgy szja-zik, mint a bérjövedelem, szuperbruttósítva, vagyis a kivét 1,27 szerese után kell szja-t fizetni.

Eva

A egyéni vállalkozó és a bevételi nyilvántartást vezető evásoknál is most aktuális a bevallás. 2011-ben 25 milliós bevételig lehetett evázni, az egyszerűsített vállalkozói adó a bevétel 30 százaléka volt (költségelszámolás nem lehetséges). Az evás a 30 százalékkal az szja-t is letudja, de a járulékokat havonta kellett fizetnie. A számviteli beszámolót készítő eva alanyok bevallási határideje változatlanul május 31.

Ha valakinek az eva-alanyiság mellett áfa-fizetési kötelezettsége is van, arról is most kell vallania. Az éves áfa-bevalló egyéni vállalkozóknak szintén február 27. a bevallási határidő.

Átalányadózó és nyugdíjas

Az átalányadózó (15 milliós árbevételig választható, vagy kereskedelemben 100 milliós bevételig, munkaviszony kizárt) különféle tevékenységekre különböző költségátalányt (25-93 százalékig) számolhat el a bevételre. Az így átalányban megállapított jövedelem a bérhez hasonlóan szuperbruttósítva (1,27-el felszorozva) az összevont adóalap részeként adózik.

Most kell bevallaniuk minden szja köteles jövedelmüket a nyugdíjas egyéni vállalkozóknak, és a másodállású egyéni vállalkozóknak is. Ha a nyugdíjasoknak van vállalkozói kivétjük, akkor az után 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetniük.

Az szja 1+1 százalékáról is rendelkezhetnek péntekig az egyéni vállalkozók (erre egy betétlap szolgál a bevalláson belül). Ha esetleg ezt elmulasztják most, akkor május 20-ig még élhetnek a lehetőséggel, hogy valamely egyházat, vagy civil szervezetet támogassák szja-jukból.

Aki nem vall időre, bírságra is számíthat

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a tavalyi évben az egyéni vállalkozók kb. 9,7 százaléka és az eva alanyok kb. 2, 8 százaléka nyújtotta be késve a bevallását. Ha a magánszemély adózó bevallási kötelezettségét nem teljesíti vagy késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki, akkor az adózás rendjéről szóló törvény alapján 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Aki valamilyen elháríthatatlan akadály miatt nem tud eleget tenni a bevallási kötelezttségének, annak az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell benyújtania a bevallását. Ekkor kell a késedelem igazolására vonatkozó kérelmet is beadni.

Az előző évben az egyéni vállalkozók 94,6 %-a, az eva alanyok 98,5%-a elektronikus úton nyújtotta be a bevallását. A NAV most is arra kéri az adózókat, hogy lehetőség szerint az ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton adják be a bevallásukat. Ezzel a felesleges sorban állást is elkerülhetik.

2011-ben az egyéni vállalkozóktól 45,2 milliárd, az adószámos magánszemélyektől 7,2 milliárd forint összegű szja bevétel folyt be, az evás egyéni vállalkozók 48,8 milliárd forint egyszerűsített vállalkozói adót fizettek.

A 2012. évre vonatkozóan a NAV prognózisokkal nem rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik