Üzleti tippek

Adóbevallás: íme a határidők!

Az első lépés: a kifizetőknek január 31-ig kell kiadniuk a dolgozóiknak az adóbevalláshoz szükséges jövedelemigazolást.

A kifizetőknek (munkáltatóknak) január 31-éig kell kiadniuk a munkavállalóiknak (és az ekhósoknak) az adóbevallás elkészítéséhez a jövedelemigazolást. Az igazolás átvételét igazolni is kell. Az igazolást a külföldön foglalkoztatott dolgozóknak is eddig az időpontig kell kiadni (a kettős adóztatás elkerülésére figyelve).

A különböző önkéntes pénztárakba teljesített munkavállalói befizetések utáni adóvisszatérítés érvényesítéséhez február 15-ig kell megkapniuk az adózóknak az igazolást a pénztáraktól.

Szintén január 31-ig kérhetik a dolgozók (nyilatkozattal), hogy a munkáltatójuk készítse el helyettük az adóbevallásukat (munkáltatói adómegállapítás), feltéve, hogy megfelelnek a feltételeknek, és hogy munkáltatójuk vállalja a bevallás elkészítését.

Munkáltatói adómegállapítás

feltétele, hogy csak olyan jövedelme legyen az elmúlt évben a dolgozónak, ami a bevallást készítő munkáltatótól származott, illetve ha munkahelyet váltott vagy adóköteles juttatást kapott, akkor ezekről is átadja a munkáltatójának a kapott adóigazolást. Akinek őstermelői tevékenységből nem volt adóköteles bevétele, az is kérheti a munkáltatói adómegállapítást. Nem kizáró ok, ha a a magánszemély adókedvezményt (pl. családi kedvezmény) érvényesít, vagy az adójáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban rendelkezik, de ekkor is át kell adnia az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat. 

A munkáltató nem köteles átvállalni az adómegállapítást, s ha nem vállalja, akkor dolgozóját tájékoztatnia kell az egyszerűsített adóbevallás lehetőségéről.

Egyszerűsített adóbevallás

Lényege, hogy az adózó a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) bízza meg az adóbevallás elkészítésével (nyilatkozattal). Az egyszerűsített adóbevallás fő feltétele, hogy a magánszemélynek csak olyan bevallásköteles bevétele volt 2011-ben, amelyből a kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le. Ha ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származott jövedelme miatt van adókötelezettsége, az sem kizáró ok, de ha egyéni vállalkozó volt az igen. Amennyiben mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből nem volt adóköteles jövedelme, akkor is kérheti az egyszerűsített bevallást. A családi kedvezmény, adókedvezmény érvényesítése is történhet ezen az úton. Aki az egyszerűsített adóbevallást szeretné választani, ezt február 15-ig jelezheti a NAV felé.

Söralátét-adóbevallás

Az adóbevallás egyszerűsítése jegyében most először adónyilatkozatot is lehet tenni, ami a “söralátét” bevallás hivatalos neve. A munkáltatóknak kötelességük tájékoztatni a dolgozót arról, hogy van ilyen lehetőség is. Adónyilatkozattal főszabályként az teljesítheti az adóbevallást, akinek az összes bevallásköteles jövedelme egyetlen munkáltatótól származott tavaly, és akinél a levont, illetve a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem haladja meg az ezer forintot. Ha más kifizetőtől is származott bevétele az adózónak, akkor ezek egyenkénti összege nem haladhatja meg a százezer forintot.  Feltétel az is, hogy a bevételből levonást, a jövedelemből családi kedvezményt (kizárólag akkor, ha azt nem osztja meg a házastársával vagy élettársával), az adóból adójóváírást, adókedvezményt csak annyit érvényesítsen az adózó, amennyit az adóelőleg-nyilatkozata szerint a munkáltató figyelembe vett.

Aki az adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, valamint nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot ad, az viszont nem tehet adónyilatkozatot. Kizáró ok az is, ha valaki tételes költségelszámolással számolt el költséget a múlt évben. Figyelem, az adónyilatkozat nyomtatványon szerepel a “bizonytalan adójogi helyzet” mező (azt jelenti, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy jól értjük az adózási jogszabályt). Ezt semmiképpen ne jelölje be, aki adónyilatkozatot tesz, mert minimum százezer forintba kerül ez az “x”. S mellesleg az adóhatóság állásfoglalása szerint a söralátétbevallóknál nem is lehet indokolt ezt beikszelni. (Már csak az a kérdés, hogy akkor minek tettek ilyen rubrikát a nyilatkozatra…)

Aki a fenti három adóbevallási lehetőség egyikével sem él vagy élhet, annak saját magának kell elkészítenie az adóbevallását.

Bevallási határidők

Az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek  személyi jövedelemadó-bevallási határideje kivételesen február 27. (mert február 25. szombatra esik).
Az egyszerűsített bevallást választó adózók részére április 30-ig küldi meg az adóhivatal a bevallási ajánlatot.
Aki nem egyéni vállalkozó és nem áfafizetésre kötelezett magánszemély, annak pedig (kivételesen, mivel május 20-a vasárnap) május 21-ig kell beadnia a személyi jövedelemadó-bevallást. Eddig kell visszaküldeni az egyszerűsített bevallás ajánlatát is, és az adónyilatkozat benyújtásának is május 21. a határideje.

Az adóbevallásokat elektronikus úton vagy papíralapon postán, illetve az ügyfélszolgálatokon lehet majd leadni, ahogy már megszokhattuk.

Akinek visszajár az szja-ból, annak az idén először nem a benyújtás beérkezésétől számított 30 napra fizet az adóhivatal, hanem egységesen március elseje lesz a határnap (feltéve, hogy nincs hiba a bevallásban).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik