Üzleti tippek

A lengyelektől nem kell félni?

Újabb hírek láttak napvilágot a Szurgutnyeftyegaznál lévő Mol-részvényekkel kapcsolatban, egy osztrák lap most a lengyel PKN-t hozta képbe, mint lehetséges vevőt. Az fn.hu által megkérdezett elemzők szerint a hírt pletykaként kell kezelni, amelynek lehet némi alapja. Ha a PKN bevásárolná magát a Molba, azt nehezen lehetne ellenséges lépésnek minősíteni.

Mint arról a távirati iroda lapszemléje nyomán már hírt adtuk, az osztrák Wirtschaftsblatt szerint a Szurgutnyeftyegaz a brit Sinocorral és a lengyel PKN Orlen olajtársasággal tárgyal a tulajdonában lévő Mol részvénycsomag eladásáról.

Korábbi lapértesülések viszont arról szóltak, hogy a Mol visszavásárolná magát a Szurgutnyeftyegaztól, később a brit Sinocorról szóltak a hírek, immár a lengyel PKN is szóba került. Éppen ezért intett óvatosságra Kuti Ákos, a Cashline elemzője a hír értékelését illetően, aki az fn.hu kérdésére nem zárta ki, hogy további hírek, találgatások is megjelennek majd a Szurgutnyeftyegaznál levő Mol-tulajdonrészről.

A Sinocorról gyakorlatilag nem tudunk semmit, a PKN részben a lengyel állam tulajdonában lévő cég, amely szívesen szabadulna a litván olajfinomítójától, így kapóra jönne a cégnek, ha a finomítóért cserébe megkaphatná a Mol ötödét – mondta az elemző az fn.hu kérdésére. Annál is inkább, hiszen az egyesülés lehetősége már korábban is fölmerült a két cég között. Kuti Ákos szerint a Mol nehezen tudná kommunikálni, hogy a PKN esetében is ellenséges szándékú vásárlásról van szó. Bár sok függ a tranzakció körülményeitől, részleteitől – tette hozzá az elemző.

Kuti Ákos szerint hosszabb távon a Mol árfolyamát apaszthatja, ha a piacnak világossá válik, hogy nincs igazi „felvásárlási sztori” a Mol körül, s csak nagy szereplők rúghatnak labdába.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen részvényelemzője is óvatosságra intett az hírrel kapcsolatban, hiszen csak piaci pletykáról van szó. Aminek némi alapja lehet, hiszen egyesülésről volt szó korábban a két cég között – tette hozzá. Az elemző az fn.hu kérdésére elmondta: barátságos tulajdonszerzésnek csak akkor beszélhetünk, ha a két cég menedzsmentje a tranzakció előtt találkoznak, s megegyeznek abban, hogy miért is érdemes az ügyletet végrehajtani, melyek a lehetséges szinergiák. A PKN esetében persze nyilvánvalóan nem merülhetne föl, hogy föl akarná vásárolni a Mol-t – tette hozzá. Az elemző úgy vélte, a Mol-tulajdonrész körüli események nem befolyásolják a részvény árfolyamát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik