Üzleti tippek

Uniós nem a magyar exportgaranciára

A magyar kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtandó tervezett exportgarancia nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal, így azt nem léptetik hatályba. Az uniós nem az Eximbank konstrukciójára vonatkozik, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) féle exportgaranciát tavaly januárban már jóváhagyták.

Az Európai Bizottság tavaly júliusban vizsgálatot indított a magyar kkv-knak nyújtandó tervezett rövid lejáratú exporthitelgarancia-rendszer ügyében. Megállapította végül, hogy a tervezett bankgarancia-konstrukció nem felel meg az exporthitel-biztosításra vonatkozó uniós állami támogatási szabályoknak, mivel túl széles az általa fedezett kockázatok köre.

Tisztességtelen versenyelőny?

Az intézkedés ezáltal jogellenes exporttámogatásnak minősülne, amely tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatná a magyar exportőröket a többi tagállam vállalkozásaival szemben, és torzítaná az EU egységes piacán folyó kereskedelmet – áll a bizottság csütörtöki brüsszeli közleményében.

“A tervezett magyar exportgarancia torzítaná az EU-n belül folyó, határokon átnyúló versenyt. Ez az uniós belső piac szempontjából elfogadhatatlan” – mondta Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

Kettőből egy

A Pénzügyminisztérium tudomásul vette a bizottság döntését, és nem lépteti hatályba a tervezett exportgarancia-rendszert, de fönntartják a bizottságával ellentétes véleményüket.

A bizottság tavaly januárban már jóváhagyott egy másik, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) által működtetett magyar rövid lejáratú exporthitel-biztosítási rendszert, az elutasítás az Eximbank konstrukciójára vonatkozik (mindkét bank állami tulajdonú, s a magyar vállalkozások exportját igyekszik segíteni).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik