Üzleti tippek

Bevezető – Három szűk esztendő

Három szűk esztendő, legalábbis ezt jósolják a lapunknak nyilatkozó autópiaci szakemberek (lásd 17–18. oldal: Lejtmenetben az értékesítés). A 2004-es csúcsév után tavaly kissé csökkentek az eladások, idén már jelentősebb lesz a visszaesés, és a mélypontot csak jövőre érik el. (Csak a prémium kategória kivétel, köszöni szépen jól van, legalábbis a tömegpiachoz viszonyítva, és az első nyolc hónap adatai alapján némi növekedést ért el.)

A megváltozott körülmények közepette az importőrök is különböző stratégiákat alkalmaznak. Vannak olyan cégek, melyek a kevesebb eladást a marketingköltségek csökkentésével próbálják kompenzálni, rövid távon fenntartva a megfelelő nyereséget. De olyanok is, melyek azt vallják: ilyenkor lehet hatékony és magas marketingkommunikációs költéssel további piaci részesedést szerezni és elhúzni a versenytársaktól. Ha majd a recesszió véget ér, magasabb nyereség származik a megnövekedett piaci részesedésből.

Az utóbbi stratégiát minden bizonnyal sokkal többen alkalmaznák, mint ahányan megtehetik. Sok cégnél – és itt persze nemcsak az autósszektorról van szó – nagyon komoly akadálya ennek az anyacég „központi” elvárása. Ez sok esetben csak arra épül, hogy a terveket hozni kell, emiatt domináns lesz a rövid távú gondolkodás, mely bármi áron profitot akar maximalizálni. „Mindegy, mennyit változtak a piaci körülmények, amit elterveztünk, annak úgy kell lennie” – ez jellemzi ezt a megközelítést, és szerencsések azok, akik (és akiknek a főnökei) elég rugalmasok ahhoz, hogy változtassanak, ha kell.
Sokan fognak próbálkozni a marketingbüdzsék átcsoportosításával, eddig kevésbé használt és jól mérhető, költséghatékony eszközök bevetésével.

Előtérbe kerülhetnek különböző btl eszközök, ennek hatására is növekedhet az online hirdetési piac. És tovább izmosodhat a jó öreg dm, a direkt marketing tevékenység, amely máshol több mint 100 éves múltra tekint vissza, de nálunk hosszú szünet után csak a rendszerváltást követően kezdett újra divatba jönni.

A Direkt Marketing Szövetség megbízásából elkészült kutatás a szaklapok közül nálunk jelenik meg először, s kiderül belőle: a DM-piac ma már közel háromszor akkora, mint a három évvel ezelőtti becsléskor volt. A mostani recessziós időszak pedig különösen kedvez a költséghatékony, promócióra jól használható eszköznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik