Üzleti tippek

Autó-adásvétel áfája

Új személygépkocsik Európai Unión belüli beszerzése esetén mindenkinek – legyen szó magánszemélyről vagy vállalkozásról – itthon kell megfizetni a 25 százalékos áfát.

Személygépkocsi-beszerzés az EU-ban

Német cég Magyarországra értékesít:
1. Új jármű behozatala esetén a német cég a magyar vevőnek nem számít fel áfát. A magyar vevő itthon fizeti meg a 25 százalék áfát.
2. Használt járművet hoz be a közösségi adószámmal rendelkező adózó. A német cég nem számít fel áfát, hanem azt itthon fizeti meg a magyar vevő.
3. Használt járművet hoz be a nem adóalany magyar vevő. Ilyenkor a német áfát számítja fel a német cég, itthon a magyar vevőnek nem kell áfát fizetnie, de regisztrációs adót igen.

Valóságos „autós túrizmus” indult meg jó néhány éve az EU egyes tagállamaiból másokba, mégpedig azokba, ahol jóval kedvezőbb áron lehetett személygépkocsihoz jutni, mint a többi uniós országban. Az árkülönbséget főleg az áfa mértéke okozta. Ma már nem éri meg emiatt utazni: az uniós irányelvek szerint ugyanis új közlekedési eszközök beszerzése esetén a célország szerinti adózás elve érvényesül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a magyar magánszemélyek és vállalkozások az unió más tagállamaiban nettó – vagyis az áfával csökkentett – áron vehetik meg az új autót, majd itthon kell a 25 százalékos áfát kifizetniük. A jogszabály szerint az adót a számlán szereplő ellenérték után kell fizetni, ám, ha az a forgalmi értékhez viszonyítva aránytalanul alacsony – a bírói gyakorlat legalább 30 százalékos eltérést szokott ilyennek minősíteni –, akkor a forgalmi érték az áfa alapja. Az adót attól függően kell az APEH-nak, vagy a VPOP-nak fizetni, hogy ki hozta be az új személygépkocsit: magánszemély vagy vállalkozás, illetve ezeken belül is differenciálják, hogy áfaalanyról, vagy nem arról van-e szó. A VPOP a regisztrációsadó-fizetési kötelezettséget előíró határozatában állapítja meg az adót, ha nem adóalany magánszemély, vagy jogi személy, vagy az egyszerűsített vállalkozási adó alanya hozta be a kocsit.


Új személygépkocsi:

– olyan vtsz 8703 alá tartozó jármű,
– amely megszerzése időpontjában legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy
– amelynek első forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 6 hónap telt el.

Ugyancsak ez az eljárási rend érvényesül azokra az adóalanyokra, amelyek az általános forgalmi adórendszerben valamilyen különleges módon adóznak: így például a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató áfa adóalanyokra, az alanyi adómentes adóalanyokra, a mezőgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású, közösségi adószámmal nem rendelkező adóalanyokra is. Akik nem tartoznak ebbe a körbe, vagyis az általános szabályok szerint adózó áfaalanyok, ha az Unió más tagországából szereznek be új személygépkocsit, akkor áfakötelezettségüket önadózással teljesítik az APEH felé. A bevallási nyomtatványt az ügylet teljesítése napját magában foglaló hónapot követő 15-ig kell eljuttatni az adóhatósághoz, s ezen időpontig kell az adót is megfizetni.

Az új közlekedési eszköz uniós tagállamba történő értékesítése – legyen szó akár egyszeri eladásról is – áfaalanyiságot eredményez. Ez azzal jár, hogy az értékesítőnek be kell jelentkeznie az adóhatóságnál, s közösségi adószámot kell kérnie, ha korábban még nem volt. Az értékesítés Közösségen belüli adómentes értékesítésnek minősül, amely azt jelenti, hogy a beszerzéshez kapcsolódó áfa bizonyos körülmények között levonható. Az új közlekedési eszköz eseti értékesítője teljes egészében levonhatja az eszköz beszerzésére eső adót, ha a közlekedési eszközért általa kapott, adó nélküli ellenérték megegyezik azzal az összeggel, vagy meghaladja azt, amennyiért a közlekedési eszközt beszerezte. Ha viszont alacsonyabb áron értékesíti, akkor csak annyi adót vonhat le, amennyi adója akkor keletkezne, ha az értékesítés után adót kellene fizetnie. Ha mondjuk egy magyar eladó a 10 ezer eurós személygépkocsit 6 ezer euróért értékesíti még új korában egy lengyel vevőnek, akkor a hazai vásárláskor megfizetett 2500 euró adóból (10000×0,25) csak 1500 eurót (6000×0,25) vonhat le. A levonási jogot az új személygépkocsi értékesítésekor gyakorolhatja az eladó. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy másik tagállamba új közlekedési eszközt értékesítő adóalanyok – függetlenül attól, hogy eseti jellegről van-e szó vagy sem – ezen értékesítésükre nem alkalmazhatják a különbözet szerinti adózás szabályait.


Számla:

– új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése esetén kötelező kiállítani,
– tartalmaznia kell az arra való utalást, hogy az új közlekedési eszközt másik tagállamba értékesítik,
– rá kell írni az új közlekedési eszköz első forgalomba helyezésének időpontját is.

Aki új közlekedési eszközt értékesít a Közösségen belül, annak az adóhatóság felé – az áfabevallás mellett – összesítő nyilatkozatot is el kell juttatni. Ha nem áfaalanynak adta el az új autót a magyar eladó, akkor az adatszolgáltatási kötelezettségét – a 0468-as nyomtatványon – az értékesítést követő hónap 15 napjáig kell teljesíteni. Ha a közösségi adószámmal rendelkező magyar adóalany másik uniós tagállamba ugyancsak közösségi adószámmal rendelkező adózónak értékesít új közlekedési eszközt, akkor a 0460-as számú, „összesítő nyilatkozat az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékbeszerzésekről” nevű nyomtatványt kell eljuttatni az adóhatósághoz a negyedévet követő 20-áig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik