Pénzügy

Csak így kereshet pénzt a jövőben

24.hu
24.hu

2017. 11. 22. 17:09

A következő 10-15 évben nem sok jóra számíthatnak a befektetők, a Citadella abszolút hozamú alap kezelője szerint a hagyományos stratégiák mind csődöt mondanak majd. Csak az lehet sikeres, aki az átmeneti, 1-3 éves részvénypiaci felpattanásokat meglovagolja. Ha hiszünk a jóslatnak, akkor két út áll előttünk.

Érdekes írást tett közzé az Alapblogon Zsiday Viktor, a Citadella abszolút hozamú befektetési alap kezelője. A poszt főbb megállapításai:

  • a következő 10-15 évben a passzív, statikus befektetésekkel (például: 60% részvény, 40% kötvény) csak infláció alatti hozamot lehet elérni,
  • ennek oka, hogy a munkaerő globálisan „elfogyott”, ami a bérek emelkedéséhez, így a vállalati profitráta csökkenéséhez vezet,
  • a nagyobb infláció miatt a kamatszint is nőni fog, ami a részvények árazását is csökkenti,
  • az árazás és a profitráta csökkenése miatt 10-15 éves időtávon a részvények átlaghozama nem lehet nagyobb nullánál,
  • a magasabb kamatszint miatt a kötvények is rosszul teljesítenek majd,
  • csak az tud pénzt keresni, aki az 1-3 éves fellendüléseket és összeomlásokat meglovagolja,
  • definíciószerűen a befektetők többségének ez nem fog sikerülni,
  • 1-2 évig maradhat a mostani trend, utána viszont jön a fordulat.

Azért sem mehetünk el e szavak mellett, mert a Citadella ma az abszolút hozamú alapok között a legnagyobb kezelt vagyonúak között foglal helyet, 56 milliárdot kezel egymaga. Az utóbbi öt évben az átlaghozama az alapnak majdnem 10%, míg az egyéves hozama 4% volt.

Mivel nincs üveggömbünk és nem is találtuk fel az időgépet, csak annyit tehetünk, hogy továbbgondoljuk a Citadella portfóliómenedzserének írását. Nem tudjuk, hogy beválik-e a jóslat, de ha valóban így lesz, akkor nagyon kemény időszak vár a befektetőkre.

Meglátásunk szerint két következtetés lehetséges.

  1. Ha azt várjuk, hogy egy vegyes (kötvény és részvény) befektetéssel, valamint egy tisztán részvénybefektetéssel nem lehet infláció feletti hozamot elérni, akkor a logikus döntés a lakossági állampapír vásárlása. Azon belül is a prémium állampapíré, hiszen, igaz, közel két éves késéssel, de a hazai infláció felett fizet 1,25-1,50%-ot. Persze, nem tudhatjuk, hogy ha lejárnak 3-5 év múlva, akkor milyen feltételekkel lehet megújítani a befektetést, de mostani állás szerint jó alternatívának tűnnek.
  2. Ha tényleg ennyire kiszámíthatatlan lesz a részvénypiacok alakulása, akkor a magasabb hozam reményében csak olyan alapot érdemes vásárolni, ami aktívan keresi a befektetési lehetőségeket. Ennek a legnyilvánvalóbb megvalósulási formái az abszolút hozamú alapok. Ezek az alapok függetlenül attól, hogy milyen a befektetési környezet, az állampapíroknál is magasabb pozitív hozamra törekszenek.

Esetleg meg lehet próbálni a kettő mixét is, vagyis attól függően, hogy mennyire merjük felvállalni a kockázatokat, úgy veszünk lakossági állampapírt és abszolút hozamú alapot a portfólióba. Utóbbiaknál találhatunk olyan befektetési alapokat, amelyek az átlagnál jóval nagyobb kockázatot is felvállalnak, de vannak közöttük alacsonyabb rizikójú alapok is. A logikába még beleférne az is, hogy aktívan kezelt részvényalapot vegyünk, de ez a tapasztalatunk szerint távol áll a magyar befektetői mentalitástól.

Annyiban szerencsénk van, hogy már most is a legtöbb ember ezekben a befektetésekben parkoltatja a pénzét, vagyis alapvető változásra ehhez képest nincs szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.