Pénzügy

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Egy városi legenda szerint sose kérdezz egy vállalkozót az első milliója történetéről, mert nem biztos, hogy büszke rá és szívesen mesélné el. A Bridge Budapest (BB) nevű, non-profit egyesület viszont éppen abban hisz, hogy sok olyan vállalkozó van Magyarországon, akinek van mire büszkének lennie és fontos, hogy elmesélje a történetét. Céljuk az, hogy a vállalkozók (és leendő vállalkozók) számára világossá tegyék, hogyan befolyásolhatják Magyarország jövőjét, a közvéleményt pedig meggyőzni, egyre kevésbé gyanús a siker.

Ahogy Árvai Péter, a BB elnöke, a Prezi társalapítója fogalmazott:

Míg Amerikában azt sulykolják a fiatalok fejébe, hogy mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz, addig Magyarországon azt halljuk már az iskolától kezdve: ne álmodozz, úgysem sikerül. Mi ezen szeretnénk változtatni.

A BB szerda este egy rendkívül jó hangulatú beszélgetésen mutatta be legfrissebb vállalkozói kutatását. A Duna-parti hotel sörözője teljesen megtelt az érdeklődőkkel. Kint élőben is nézhették egy óriási kivetítőn a Ustream segítségével a beszélgetést.

Galéria
Fotó: Pál Anna Viktória

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Fotó megosztása:

Pistyur Veronika, az est házigazdája, a Bridge Budapest ügyvezetője elmondta: harmadik éve térképezik fel a 20-35 évesek karrier elképzelését. A reprezentatív kutatásból többek között kiderült: a 20-35 évesek kétharmada gondolt már arra, hogy saját vállalkozásából is megélhetne, és fele kifejezetten gyakran gondolkodik saját vállalkozás indításán.

Érdekes, hogy a külföldi munka tervezésében nem történt érdemi változás tavalyhoz képest: a fiatalok 48 százaléka hajlandó lenne, 41 százalékuk pedig kifejezetten szeretne külföldön dolgozni a következő 5-10 évben. Főbb motivációjuk továbbra is a magasabb jövedelem, a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás lehetősége.

Galéria
Fotó: Pál Anna Viktória

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Fotó megosztása:

Az esemény után Árvai Pétert arról kérdeztük, hogy az oktatásnak milyen szerepe van a vállalkozók megítélésében, a tiszta, korrupciómentes üzleti környezet kialakításában.

Te Svédországban nőttél fel, oda jártál középiskolába, majd egyetemre. A svéd oktatási rendszer hogyan gondolkodik a vállalkozókról?

Mi már az általános iskolában is azt tanultuk, hogy Svédország túl kicsi ahhoz, hogy a gazdasága önmagában sikeres legyen. Ezért olyan dolgokat kell létrehoznunk, amelyeket exportálhatunk. A Volvo, az Ericsson, a H&M, az ABBA és az IKEA nemcsak az ország jólétének biztosítéka, hanem példák arra is, hogy mennyi mindent tud adni egy kicsi ország, Svédország a világnak. A vállalkozók és családjuk a svéd társadalom hősei, ez a szemlélet az iskolákban nagyon erősen jelen van.

A korrupció megítélése milyen a svéd iskolákban? Beszélnek erről a tananyag szintjén?

Emlékeim szerint a korrupció nem szerepel külön a tananyagban. Talán azért, mert az egész társadalmat áthatja a tisztességes üzleti kultúrára törekvés. A mutyizás, a kiskapuk keresése főbenjáró bűnnek számít, és szükségtelen is, hiszen enélkül is lehet sikeresen vállalkozni.

Szerinted a magyar gazdaságot mi tartja vissza, hogy nemzetközileg is sikeres legyen?

Leginkább az, hogy az itt élők nem hisznek abban, hogy a világ számára hasznos termékeket és szolgáltatásokat tudnak létrehozni. Túl sokat halljuk azt, hogy itt minden mennyire rossz, nincsenek munkahelyek, és nincsenek magyar sikertörténetek. Ezen szeretnénk változtatni.

A magyar fiatalok szerint inkább a kapcsolatok, mint a tudás számít

A vállalkozókutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok hazai karriervárakozása javult a 2013-as adatokhoz képest. A fiatalok 58 százaléka elégedett jelenlegi munkájával, idén már 65 százalékuk biztos hazai elhelyezkedésre számít. 85 százalék biztos benne, hogy sikeres lesz az életében. A magyar realitásokat jól tükrözi, hogy a sikerhez a fiatalok szerint inkább jó kapcsolatok, mint tudás és teljesítmény számítanak.

Galéria
Fotó: Pál Anna Viktória

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Bridge Budapest: mindegy, honnan jöttél, bármit elérhetsz!

Fotó megosztása:

Fehér Gyula, a Ustream alapítója arról beszélt, hogy a jól működő társadalmakban a korrupció a kivétel, nem a norma. Egy korrupt gazdaságban mindent el lehet érni kapcsolatok és pénz segítségével, ám ezek a gazdaságok borzasztó állapotban vannak, mondta. Őt arról kérdeztük, hogy világsikert elérő cége tapasztalt-e korrupciós kísérleteket Magyarországon. Társaival együtt ugyanis nem csak Amerikából, hanem Budapestről is építi cégét.

Előadásodban meséltél egy érdekes történetet egy vesztegetési kísérletről, amivel a céged szembesült Budapesten.

Szerencsére csak egyetlen ilyen eset történt velünk Magyarországon, bár szerintem ez is sok. Egy bútortendert hirdettünk az Andrássy úti irodánkba, amikor az egyik jelentkező virágnyelven megkörnyékezte a beszerzést irányító kolléganőnket, hogy ha esetleg ők kapnák meg a tendert, 15 százalékot visszakaphatna a megrendelésből. Természetesen a kolléganőnk azonnal értesített minket, és rövid úton elutasítottuk a jelentkezőt. Utána kiválasztottuk azt, aki szerintünk a legjobb volt.

Külföldön találkozott a céged korrupcióval?

Nem találkoztunk. Ugyanakkor azért Nyugaton sem mindenki szent. A különbség az, hogy aki külföldön korrupcióval lebukik, annak súlyos következményei vannak.

Szerinted a kiskapukereső mentalitás mennyire jellemző jobban a magyarokra, mint más népekre?

Nem hiszem, hogy genetikailag hajlamosabbak lennénk a korrupcióra. Szerintem a korrupció mindenkit bosszant. Csak a mérce, hogy mitől számít korrupciónak valami, nálunk talán magasabban van. Mintha jobban megtűrnénk a hétköznapi megnyilvánulásait. Hofi Géza utalt erre, amikor azt mondta, hogy a korrupció az, amiből engem kihagytak. Azonban az ilyen gyakorlat rendszerint visszaüt, amikor a cégek a nemzetközi piacra próbálnak kilépni, és az ottani versenyben helytállni. Véleményem szerint korrektül működő, innovatív és sikeresen exportáló cégből kellene minél több Magyarországnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.