Pénzügy

Ingatlanadó nincs, de mégis van

Ingatlanadó (Ingatlanadó)
Ingatlanadó (Ingatlanadó)

Bár hivatalosan nincs kimondottan ingatlanadó, az önkormányzatok különböző címeken szedhetnek az ingatlanok után helyi adókat. És szednek is. Egyre több helyen, egyre többet.

Ingatlanadó

A kormány betartotta ígéretét: ingatlanadó nincs. De a Magyar Államkincstár adatbázisát átfésülve az Azénpénzem.hu azt derítette ki, hogy 2011-13 között a települések harmada vezetett be helyi adóként valamilyen ingatlanadót vagy emelte az eddig ilyen címen szedett sápot.

Jóval többet szedtek be

Ez azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 30 százalékkal több bevételük származott az önkormányzatoknak kommunális és építményadóból. A kommunális adót tipikusan a magánszemélyeknek kell megfizetniük. Az építményadót pedig leginkább a vállalkozásokra vetik ki (bár Balatonszepezden pl. az építményadó is sújthat magánszemélyeket).

Aki nem tudná

A kommunális adó egyébként átlagban évi 2-3 ezer forintnyi, de a lap extrém példaként megemlíti a Bakony lábánál fekvő Akát, ahol az idéntől évi 26,6 ezer forintot kell fizetniük a lakás- vagy háztulajdonosoknak.

Az ingatlanokhoz kötődik az idegenforgalmi adó is, amelyet az ingatlanban éjszakázó vendégeknek kell megfizetniük. Ennél a sarcnál a lap kigyűjtése szerint 16 százalékkal nőtt az adót kivető önkormányzatok bevétele az utóbbi 3 évben.

A kicsit savanyú, kicsit sárga ingatlanadó

Bajnai Gordon 2009-ben vezetett volna be háromkulcsos ingatlandót ekképpen: 2 millió forintig nulla kulcs lett volna, a 10 millióig terjedő nyolcmilliós értékre 0,25 százalék, a 30 millióig terjedő részre 0,35, az a feletti ingatlanértékre pedig 0,5 százalék adó jutott volna. Az egyéb ingatlanoknál a számított érték 1 százalékát kellett volna befizetni.

Orbán Viktor semmilyen formában nem támogatja az ingatlanadót – más alakban mégis létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik