Pénzügy
Ingatlanadó (Ingatlanadó)

Ingatlanadó nincs, de mégis van

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 11. 11. 13:29

Bár hivatalosan nincs kimondottan ingatlanadó, az önkormányzatok különböző címeken szedhetnek az ingatlanok után helyi adókat. És szednek is. Egyre több helyen, egyre többet.

Korábban a témában:

Ingatlanadó

A kormány betartotta ígéretét: ingatlanadó nincs. De a Magyar Államkincstár adatbázisát átfésülve az Azénpénzem.hu azt derítette ki, hogy 2011-13 között a települések harmada vezetett be helyi adóként valamilyen ingatlanadót vagy emelte az eddig ilyen címen szedett sápot.

Jóval többet szedtek be

Ez azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 30 százalékkal több bevételük származott az önkormányzatoknak kommunális és építményadóból. A kommunális adót tipikusan a magánszemélyeknek kell megfizetniük. Az építményadót pedig leginkább a vállalkozásokra vetik ki (bár Balatonszepezden pl. az építményadó is sújthat magánszemélyeket).

Aki nem tudná

A kommunális adó egyébként átlagban évi 2-3 ezer forintnyi, de a lap extrém példaként megemlíti a Bakony lábánál fekvő Akát, ahol az idéntől évi 26,6 ezer forintot kell fizetniük a lakás- vagy háztulajdonosoknak.

Az ingatlanokhoz kötődik az idegenforgalmi adó is, amelyet az ingatlanban éjszakázó vendégeknek kell megfizetniük. Ennél a sarcnál a lap kigyűjtése szerint 16 százalékkal nőtt az adót kivető önkormányzatok bevétele az utóbbi 3 évben.

A kicsit savanyú, kicsit sárga ingatlanadó

Bajnai Gordon 2009-ben vezetett volna be háromkulcsos ingatlandót ekképpen: 2 millió forintig nulla kulcs lett volna, a 10 millióig terjedő nyolcmilliós értékre 0,25 százalék, a 30 millióig terjedő részre 0,35, az a feletti ingatlanértékre pedig 0,5 százalék adó jutott volna. Az egyéb ingatlanoknál a számított érték 1 százalékát kellett volna befizetni.

Orbán Viktor semmilyen formában nem támogatja az ingatlanadót – más alakban mégis létezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.