Belföld

Az ottalvós házibuli is adóköteles lehet

Hazibuli(210x140)(1).jpg (házibuli)
Hazibuli(210x140)(1).jpg (házibuli)

Mindegy, hogy nyaraló, lakás vagy ház, ha olyan vendéget hívunk, aki nem a hozzátartozónk, nem helybéli, és nálunk tölti az éjszakát, idegenforgalmi adót kell(ene) fizetni utána. Feltéve, hogy a településen szednek ilyen adót és az adó tételes.

Hétfői cikkünkben arról írtunk, hogy mindenkinek idegenforgalmi adót (ifa) kell fizetni a saját nyaralójába meghívott barátokra, ha éjszakára is maradnak. Szerdán stábunk lement a Velencei-tóhoz, hogy megkérdezze, tudnak-e a szabályról az ottani nyaralótulajdonosok – a megkérdezettek többsége nem tudott róla és többen fel voltak háborodva a dolgon.

Nem nyaraló-specifikus a szabály

Közben rengeteg kérdés érkezett a kommentekben arra vonatkozóan, hogy melyik rokoni vendégeskedés számít adókötelesnek, és melyik nem. Az is nagyon érdekelte olvasóinkat, hogy vajon csak a nyaralókra, üdülőkre vonatkozik-e a szabály, vagy a lakásunkon, házunkban fogadott vendégekre is érvényes-e. Futottunk hát még egy kört. Kiderült, hogy a vonatkozó törvény nem nyaraló-specifikus. Szálláshelyre vagy bármely más típusú ingatlanra, így a saját házunkra, lakásunkra is vonatkozhat.

Az pedig, hogy kell-e ifát fizetni, nemcsak attól függ, szednek-e ilyen adót az adott településen, hanem attól is, az adó százalékos-e vagy pedig tételes.

Kiknek kell fizetniük

A helyi adókról szóló 1990-es törvény azt mondja: idegenforgalmi adót annak kell fizetnie, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Ha ellenértéket is fizetnek a szállásért, akkor az ifát a szállásdíjjal együtt kell beszednie a szállásadónak. Ha pedig nem, abban az esetben (szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenes átengedése esetén) annak kell beszednie a díjat, aki éppen jogosult az ott tartózkodásra. S az adót akkor is be kell fizetnie a beszedésre kötelezettnek, ha azt előzőleg nem szedte be az ingatlanban éjszakázóktól.

AZ ottalvós házibulira is vonatkozhat

Megkérdeztük Balatonszemes jegyzőjét, ez tényleg azt jelenti-e, hogy ha például a lakásunkban vagy házunkban házibulit tartunk, és a barátaink éjszakára is nálunk maradnak, akkor rájuk is vonatkozik az adófizetési kötelezettség. Valkó Zsuzsanna megerősítette, igen. Feltéve, hogy a bulinak helyt adó településen szednek idegenforgalmi adót. Ugyanis azt az önkormányzatok saját maguk dönthetik el, hogy a helyi adók közül melyiket alkalmazzák. Úgy éreztük, most már mindent tudunk. De kiderült, hogy nem.

A fővárosban csak akkor kell fizetni, ha van szállásdíj

Budapesten tavaly január óta egységes az ifa mértéke, a szállásdíj 4 százaléka. Tehát a fővárosban nem tételes az adó, mint például Balatonszemesen, ahol 390 forint éjszakánként. Ebből következik az is, hogy ha nincs szállásdíj, akkor nincs adóalap, mert nincs minek a 4 százalékát beszedni. Vagyis a budapestiekhez éjszakai vendégségbe vagy házibulira érkező vidéki barátok mentesülnek az adófizetés alól. S ugyanez a helyzet más olyan településen is, ahol százalékos az adó.

A fővárosban egyébként csak a kerületek egy része szedi be maga az ifát, jellemzően az idegenforgalmilag frekventáltabbak. A többiek ezt a feladatot a Fővárosi Önkormányzatra bízzák. Az V. kerület például maga szedi az adót. Eddigi gyakorlatuk szerint az idegenforgalmi adó ellenőrzése folyamatos, jellemzően a bejelentett szálláshely-szolgáltatókra és kereskedelmi szálláshelyekre terjed ki.

Nem öncélú

Balatonszemes jegyzője arra is felhívta a figyelmünket, hogy az önkormányzatok nem öncélúan szedik a helyi adókat, így az iparűzési adót sem. Hanem éppen annak érdekében, hogy az adott településen megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani az ott üdülő, szórakozó vendégeknek, és természetesen a lakosoknak is. Hiszen az üdültetés számos önkormányzati feladattal jár, amelyek ellátása költségekkel jár – mondta Valkó Zsuzsanna. Példaként említette meg a közterületek karbantartását, a parkosítást, a virágosítást, a Balaton part rendben tartását, a különböző kulturális és szórakoztató programok szervezését, múzeumfenntartást is.

Akiknek semmiképpen nem kell fizetniük

A kivételeknél többek között felsorolja a törvény a fiatalkorúakat, a településen közép illetve felsőfokú hallgatói jogviszonnyal rendelkezőket. Felmentést ad még az adófizetés alól arra az esetre is, ha valaki munkavégzés céljából tartózkodik valaki az adott településen, feltéve, hogy a vállalkozásnak van székhelye vagy telephelye helyben, illetve hogy állandó vagy ideiglenes iparűzési tevékenysége. Nem kell fizetniük a tulajdonosoknak és a bérlőknek, illetve a tulajdonosok és bérlők hozzátartozóinak sem.

A hozzátartozó fogalmát pedig a ptk. rögzíti. Közeli hozzátartozók a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon (egyik a másiktól származik), az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér. Hozzátartozó továbbá az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik