Pénzügy

Szakszervezetek kontra Lázár

Konkrét eredményeket nem hozott a a szakszervezetek és a Fidesz frakcióvezetőjének találkozója.

Konkrét eredményeket nem hozott a megbeszélés, de egy ilyen időtartalmú és szintű talákozótól ez nem is elvárható – mondta lapunknak Pataky Péter, a találkozón résztvevő egyik konföderáció vezetője. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője péntekre négy szakszervezeti konföderációt hívott tárgyalni: az Autonóm Szakszervezetek Szövetségét, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát.

Pataky szerint a tárgyalás arra alkalmat adott a szakszervezeteknek, hogy kifejthessék – ha nem is teljes részletességgel – álláspontjukat a legfontosabb kérdésekről a tervezett munka törvénykönyvével kapcsolatban. A szakszervezeti vezető szerint az lenne eredmény, ha az egyeztetések tovább folytatódnának, ennek lehetőségét a frakcióvezető nem zárta ki. Pataky Péter elmondta: a megbeszélésn fölhívta a frakcióvezető figyelmét azokra a tervezett munkajogi változásokra, amelyek a kormány meghirdetett gazdaságpolitikájával – munkahelyteremtés – ellentétesek.

Ilyen például a túlmunka lazább szabályozása, amely lehetővé teszi a meglévő munkaerő “túlhasználását”, így a munkaerő iránti keresletet csökkenti, azaz kevesebb munkahelyet kell csak a válallkozásnak fönntartania ugyanazon termelési szinthez. A szakszervezeti vezető egyelőre bízik abban, hogy a munka törvénykönyve előnyére módosulhat a jelenlegi tervezethez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik