Pénzügy

Munkaerőpiac – egyszer van nőnap

admin
admin

2004. 03. 08. 16:15

Soha ennyi nő még nem dolgozott a világon, de a férfiak továbbra is több fizetést kapnak, és magasabb pozíciókba jutnak. Magyarország példát mutat a nők foglalkoztatását illetően.

Rekordszámú nő képviselteti magát a világ munkaerőpiacán, a munkavállalók 40 százaléka közülük került ki tavaly. A dolgozó nőt mint jelenséget már épp olyan normálisnak kellene tekinteniük a munkaadóknak, mint a dolgozó férfit, és mindkét nemnek azonos bánásmódot kellene élveznie. A nőket mégis sokkal inkább sújtja a munkanélküliség, és jóval alcsonyabb fizetést kapnak, mint férfi társaik. A világ 500 millió szegény dolgozójának 60 százaléka nő. Mindez a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) az idei nőnapra készített tanulmányából derült ki.


Alacsony státuszTavaly a világ 2,8 milliárd dolgozójából 1,1 milliárd a női nemből került ki. Az elmúlt évtizedben évente 200 millióval bővült a nő foglalkoztatottak köre. Bár a férfi és női munkavállalók száma közötti különbség az utóbbi években jelentősen csökken, bizonyos régiók között még mindig óriás az eltérés: Kelet-Európában és Kelet-Ázsiában 100 férfi munkavállalóra 91 nő jut, míg a Közel-Keleten, Észak-Afrikában vagy Dél-Ázsiában ugyanez az arány már csak negyvenre tehető.

A dolgozó nők hierarchiában való előretörését akadályozó üvegplafon jelenség még mindig erősen érezteti hatását. Az ILO hosszú távú trendanalízise azt mutatja, hogy a nők vezetői pozícióba kerülése lassú, kiszámíthatatlan és elbátortalanító folyamat.

A munkanélküliségtől is inkább kell tartaniuk a nőknek, bizonyos térségekben – főként Latin-Amerikában – akár duplája is lehet az esélye egy nőnek, hogy őt bocsátják el, csak azért, mert a gyengébbik nemhez tartozik. Az arab országokban ezzel szemben inkább a férfiak lesznek munkanélküliek, ez azonban feltehetően a nők hagyományos másodrendűségének és a munka lenézésének a következménye.Fejlődő országok – a legrosszabb sorban


A fejlődő országokban élő nők nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne dolgozzanak. Csalóka az alacsony munkanélküliségi ráta ezekben a régiókban: nem az a kihívás a nők számára, hogy munkát szerezzenek, mert mindenféle feladatot el kell vállalniuk, legyen az a mezőgazdaságban vagy monotonitásra kényszerítő gyárakban. Nagyobb kihívás azonban, hogy tisztességes, szociális juttatásokat is biztosító álláshoz jussanak.

A világon jelenleg 550 millió olyan kereső él, aki nem képes a családtagjainak napi egy amerikai dollárnál több pénzt előteremteni. Közülük 330 millióan a női nemhez tartoznak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy tavaly 77,8 millió nő volt munkanélküli, kiderül, hogy legalább 400 millió munkahelyet kellene teremteni a nőknek, hogy a szegénység mértéke csökkenjen a világban.

“A tanulmány éles képet rajzol a nők jelenlegi munkaerőpiaci státuszáról – mondta Juan Somavia, az ILO igazgatója. – Bár elindult egy folyamat, amely azt mutatja, hogy a tisztességes munkahelyek megteremtésével javult a szegénységi küszöb alatt élő nők helyzete, az ENSZ által 2015-re kitűzött ezredfordulós fejlesztési célok (Millennium Development Goals) közül a szegénység mértékenék felére csökkentése biztosan nem fog teljesülni.”

A politikában lemaradtunk 

Minkét magyarországi nagy pártnak van nőtagozata, és a nők esélyegyenlőségének megteremtése mindkét oldal számára kiemelt feladat. A parlamentben azonban jelenlg is 10 százalék alatt van a női képviselők aránya, míg az ILO tanulmány szerint ez az arány már 15 százalék felé kúszott az egész világon. 

Tipikus női szakmákA diplomás dolgozó nők aránya alig, 1996 óta három évente csupán 0,7 százalékkal emelkedik. Bizonyos országokban könnyebb magasabb pozícióba kerülniük a nőknek, akár évente 20 százalékkal is nőhet az arányuk a vezetők között. Az ILO felmérése szerint 2000 és 2002 közötti időszakban Kelet-Európában volt a legmagasabb a nők aránya a diplomához kötött állások betöltésében. A szervezet szerint ez az anyákat támogató programoknak is köszönhető, amelyek inkább a szocializmusban érvényesültek. Magyarországon a jogásznők helyzete a legjobb, például minden második bíró nő, ami kiemelkedően magas arány az egész világon.

Térségünkre és Észak-Amerikára a legjellemzőbb, hogy a vezetők között nőket is találhatunk. Sajnos általános jelenség, hogy a hierarchia egy bizonyos fokán a nők üvegplafonba ütköznek, és a legfelső szintekre csak férfiak kerülnek, még azokban a szakmákban is, ahol magas a nők aránya.

Gazdasági szempontból egyáltalán nem indokolt a nők hátrányos megkülönböztetése, hiszen ők átlagosan 10-20 százalékkal kevesebbet keresnek, tehát a bérköltségeik is jóval alacsonyabbak lennének a férfiakénál. Ugyanazt a munkát kevesebb pénzért végeznék el…
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.