Gazdaság

A kormány szerint jelentős spórolás a Dürer Park megvétele

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Fónagy János államtitkár levezette, miért jó üzlet beruházási stop idején 580 milliárdot költeni kormányzati negyedre.

Korábban a 24.hu írta meg, hogy a kormány megveszi a Dürer Park irodaházait. Arató Gergely (DK) a kormányfőt kérdezte arról, mi indokolja, hogy beruházási stop idején 580 milliárd forintot költsenek kormányzati negyedre. Az ellenzéki politikus azért fordult Orbán Viktorhoz, mert a Dürer Park és a Kopaszi-gát ingatlanjainál az eladói oldalon felbukkant Tiborcz István érdekeltsége is.

Szerinte ez felveti a kérdést a közpénzek felhasználásának összefonódásáról a családi kapcsolatokkal. Mint írta, ezen ingatlanok összesen 350 ezer négyzetméternyi irodaterületet tesznek ki, ami kétszer akkora, mint a Gyurcsány-kormány idején tervezett kormánynegyed, amit annak idején a Fidesz éles kritikával illetett.

Orbán Viktort arról kérdezte:

  • Milyen gazdasági és társadalmi hasznokat várnak ezen beruházásoktól?
  • Mi biztosítja, hogy ezen projekteknél a közpénzek felhasználása teljesen átlátható legyen a közérdeket szolgálja?
  • Hogyan indokolják, hogy az ingatlanok eladói között szereplő Tiborcz István miatt felmerülő összeférhetetlenségi aggályokat megfelelően kezelték?
  • Milyen további fejlesztési terveket fontolgatnak a beruházási stop idején, és milyen forrásokat szánnak ezekre?

Orbán Viktor helyett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbízásából Fónagy János államtitkár vezette le Arató Gergelynek, miért nagyon jó üzlet beruházási stop idején 580 milliárdot költeni kormányzati negyedre. Azt írta, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek — többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiga, a Start Garancia — 2025 elején átköltöznek. Az így
felszabaduló ingatlanokat értékesítik, a bérleményeket felmondják a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületben.

Fónagy János szerint a jelenlegi épületek ugyanakkor szerkezetileg, gépészetileg elavultak, a korszerűtlen szigetelés, a nem hatékony fűtési- és hűtési rendszerek miatt rendkívül magas az energiaköltség, drága a fenntartásuk. A régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok állandó felújításra szorultak, tovább drágították az állam működési költségeit. Az államtitkár arra számít, hogy a költözés után jelentősen csökken az üzemeltetési költség,

mert energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható zöld irodaházban lesz összerendezve a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények állománya.

Az alacsonyabb rezsi mellett az államtitkár szerint biztonságosabb, olcsóbban védhető objektumok jönnek létre, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak.

A szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan a költözéssel érdemben csökkennek az állam működési kiadásai is.

Kapcsolódó
A munkák leállításával fenyegette meg a kormányt a Dürer Park eladója Nagy Mártonék szerint
20 milliárd forinttal többet akart Garancsi István és Tiborcz István érdekeltsége, információnk szerint a kormány erre nemet mondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik