Gazdaság

Újdonsággal áll elő a kormány: földbe döngölik a szuperállampapírt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Gulyás Gergely a mai Kormányinfón jelentette be, hogy új, 11 százalék induló kamatot adó lakossági állampapír kerül a piacra már szeptemberben. Ez hosszabb távú befektetésként az inflációkövető állampapíroknak is komoly versenytársa lehet, a MÁP+ viszont labdába sem tud rúgni mellette - értékel a portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkek

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elfogadott egy új állampapír-stratégiát, ennek keretében egyes állampapírok hozamát megemelik, illetve új állampapírt is kibocsátanak – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Szeptemberben megjelenik a piacon egy olyan állampapír, amelynek az induló kamata 11 százalék – idézi a portál.

Amit már eddig is lehetett tudni, hogy fix, forint kamatozású állampapírral jönne ki az ÁKK, vélhetően a MÁP+-énál rosszabb visszaváltási feltételekkel, cserébe viszont sokkal vonzóbb hozammal..

Az ÁKK idei finanszírozási terve alapján a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya június végén 9 849 milliárd forint, ez 64 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén, ami mutatja, hogy a 2022-re tervezett lakossági állománybővülés az év első felében nem realizálódott. Várható volt tehát, hogy valamit lépni fognak.

Mire lesz elég ez a 11 százalékos kamat?

  • Az biztos, hogy a MÁP+ a maga 4,95 százalékot ígérő évesített hozamával labdába se fog rúgni az új, 11 százalékot ígérő állampapír mellett. Azt persze még nem tudjuk, hogy az új konstrukciót milyen futamidővel dobják piacra, ahogyan azt sem, hogy milyen feltételeket szabnak az idő előtti visszaváltásnak. Az sem világos, hogy az induló kamat pontosan mit jelent: a futamidő végéig fix 11 százalékot ad, avagy a MÁP+-éhoz hasonló, lépcsős kamatozással fogunk itt is találkozni.
  • A 11 százalékos induló kamatot ígérő új lakossági állampapír még az inflációkövető Prémium Állampapírral szemben is versenyt támaszthat, de inkább csak akkor, ha kellően hosszú futamidőre tudja ezt a kamatot ígérni. Ugyanis a következő években a most látott infláció mellett a PMÁP vélhetően 10 százalék feletti kamatot tud majd biztosítani.
  • Ráadásul ott vannak még az intézményi állampapírok is, amelyek a lakossági befektetőknek is elérhetőek. A piacon lévő 3 éves államkötvény 11,4 százalék körüli, az 5 éves papír pedig közel 10 százalékos kamatot kínál a befektetőknek. Kérdés tehát, hogy ezt a 11 százalékot az új állampapír hosszabb időtávra ajánlja-e, mint 5 év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik