Élő Belföld

Gulyás Gergely: 18 fok lesz az állami intézményekben

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak, kivételt képeznek a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények. Süli János lemondását Gulyás Gergely nem kívánta kommentálni, az árstopokról a következő kormányülésen döntenek majd.

Még nincs meg az új korrupcióellenes hatóság vezetője

Az Európai Bizottság még nem tudja, ki lesz az új korrupcióellenes hatóság vezetője, minden olyan sarokpont, ami vitás lehetett volna, abban megállapodtak. A Bizottság eljárásrendhez, nem személyekhez ragaszkodott, mondta Gulyás a 24.hu kérdésére.

A SZÉP-kártyás fizetés lehetősége miért szűnt meg az élelmiszereknél, kérdezte a 24.hu újságírója a minisztert. Gulyás szerint a lehetőség úgy szűnt meg, hogy másfél hónap még volt a felhasználásra, a turisztikai szektornak pedig ez „mindig fájt”, és nem akartak egy szektort egy másik javára hosszú távon hátrányos helyzetbe hozni.

Gulyás indokoltnak látja, hogy átnézzék, hogyan tud a kormány segíteni azoknak a csokosoknak, akiknek most nagyon magas összeget kell fizetniük, ha nem született gyerek. Mint megírtuk, a kamatemelések miatt három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat jelenleg akár 60 százalék is lehet.

Őszi és téli szünet

A szaktárca fog ezzel kapcsolatban döntéseket hozni, de észszerűnek tartja Gulyás, hogy a téli szünet legyen egy héttel hosszabb, és ne őszi szünet legyen.

Végrehajtások

Általános rend szerint függesztik fel a téli hónapokban a végrehajtásokat, szögezte le Gulyás.

Szankciós lista

Hozzájárultunk a meghosszabbításhoz, úgy, hogy a sajtóban megjelent személyek is a listában vannak

– mondta Gulyás azzal a korábbi hírrel kapcsolatban, hogy a magyar kormány vétóval fenyegette az EU-t, ha nem vonják vissza a szankciókat három orosz oligarcha ellen. Végül Magyarország jelezte, hogy támogatja az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók meghosszabbítását.

Egy háztartás - tíz köbméter fa

Minden háztartásnak képesek ma az állami erdőgazdsaságok legalább 10 köbméter fát eladni, így nem lát nagy problémát ennek a megvalósításában Gulyás.

18 fok lesz az iskolákban is?

Két hete van a minisztereknek arra, hogy részletesen vázolja, hogy lehet elérni a gázfelhasználás csökkentését. A 18 fokos döntés a központi és helyi államigazgatási szervekre is vonatkozik, az iskoláknál még meglátják, szükséges lesz-e.

Mindenkinek igyekeznek segíteni, de a fenntartó az elsődleges felelős, neki is meg kell tenni mindent, de ha nem megy, az államnak valamilyen prioritási sorrend szerint kell támogatni a rászoruló helyeket, szögezte le.

Nehéz tél jön

Nehéz télre számítok, mondta Gulyás, de szerinte Magyarország kedvezőbb helyzetben van, mert úgy tűnik, az előttünk álló télen nem az a kérdés, hogy lesz-e elegendő gáz, hanem az, hogy tudjuk megoldani, hogy ne kelljen érte annyira sokat fizetni.

Tűzifa hatósági ára

Az állami erdőgazdaságokra vezetik be a hatósági áras tűzifa-akciót, ha valaki ma megnézi az erdőgazdaságok árait, akkor nagyjából ezeket az árakat fogják befagyasztani.

Mátrai Erőmű újraindítása

A jelenlegi helyzetben a lignittel való energiaelőállítás elkerülhetetlen, 2029-ig az erőmű biztosan működni fog, döntött a kormány.

Korrupcióellenes hatóság

A korrupcióellenes hatóság az Európai Bizottság kifejezett kérése volt, és az új integritási hatóság egy közbeszerzési hatóság lesz, ami ellenőrzési és felfüggesztési hatáskörökkel rendelkezik.

Önkormányzatok

Az MVM-et tudja a kormány utasítani, és fel is fognak lépni abban, hogy az MVM adjon ajánlatot az önkormányzatoknak, és kevesebb garanciát kérjen. Az MVM a piacon sokszor előre kéri a kért összeg 50-60 százalékát akár, az önkormányzattól nem várható le, hogy ezt kifizesse.

Nem tudom elképzelni, hogy az MVM ne adjon ajánlatot egy önkormányzatnak

– hangsúlyozta.

65 százalékos a tárolók töltöttsége

65 százalékos a tárolók töltöttsége, 81 napos készlet áll rendelkezésre az ország ellátásához, a lakossági fogyasztás esetében 100 napra elég a gáz.

Válságban a műtrágyaipar

A teljes európai műtrágyaipar válságban van, jelezte a miniszter. A földgázár meghatározó a kérdésben, ezért amíg nem változik az EU hozzáállása a szankciókhoz, addig a gázár szerinte nem lesz alacsonyabb, a kérdés, lesz-e gáz. Ezért a gazdálkodóknak azt javasolják, hogy alternatív megoldásokat is alkalmazzanak, szerves trágyát vagy annak különböző feldolgozott formáit, amik kiváltják a műtrágyát.

Horthy-szobor

Az, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklós-mellszobrot avatott a Parlamentben, Gulyás szerint nyilnánvaló provokáció, de megjegyezte, hogy „Horthy személyiségének megítélése olyan történelmi kérdés, amelyben komoly ellentmondások vannak”. A miniszter javasolja Antall József megszólalásait elolvasni ezzel kapcsolatban, abból mindennel egyetért.

Mi lesz Ukrajnával?

Nem látszik, hogy Ukrajna hogy fog majd egyszer saját lábra állni, de amennyire lehet, segíteni kell neki, mondta Gulyás.

A helyzet nem túl reményteli, arról nem is beszélve, hogy Ukrajnát elhagyta közel 10 millió ember, rendkívül nehéz ma elképzelni, hogy ott egy prosperáló, működő ország legyen.

Süli János lemondása

Gulyás nem kívánja kommentálni a lemondást, szerinte Süli Jánosnak kell eldöntenie, mit hoz nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.

Maradnak-e az árstopok

Az árstopok egy része október elsején jár el, a következő kormányülésen döntenek majd róla.

A kormány hogy tud segíteni az önkormányzatoknak?

Tárgyalnak az önkormányzatokkal, a héten találkozik Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével. Az első feladat mindenhol az, hogy mindenki saját maga próbál spórolni, kigazdálkodni a többletköltségeket. Mint mondta:

Mindenhol ugyanúgy szorít a cipő.

Az alapszolgáltatásokat mindenhol biztosítani kell, ha ilyen ügyekben kell beavatkozni az államnak, akkor be fog avatkozni, szögezte le.

A cél, hogy iskolát ne kelljen bezárni, óvodába, bölcsődébe szintén

– mondta. Még tárgyalnak arról, az állam hogyan tud ebben segítséget nyújtani.

Olvasói sztorik