Gazdaság

Utánajártunk, mire jutott a NAV a benzinkutak ellenőrzésekor

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az adóhatóság szerint alapvető elvárás, hogy a benzinkúton a vásárló olyan üzemanyagot kapjon, amely megfelel a gépjármű üzemeltetéséhez szükséges műszaki paramétereknek. A NAV meghökkentő közlése szerint azonban ma egyetlen hatóság sem ellenőrzi, hogy az autóba olyan benzin/gázolaj kerül-e, amitől nem megy tönkre a jármű, mint ahogy azt sem, hogy a prémium termék az valóban annak tekinthető-e. Válaszuk szerint az üzemanyagokat azért rendszeresen, és igen alaposan ellenőrzik, és a hatóság laborjaiban a fogyasztók érdekeinek védelme mégiscsak megvalósul.

Minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígért a benzinkutakon Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese közvetlenül azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat 480 forinton. Bejelentette, hogy az üzemanyagárak ellenőrzésébe bevonták a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), és egyetlen nap alatt 150 benzinkutat ellenőriztek a pénzügyőrök, de

még komolyabb ellenőrzésre számíthatnak a benzinkutak, ugyanis az üzemanyagárak ellenőrzésébe bevonják a NAV nemzetközi hírű mobillaborjait is, amelyekkel azonnal ellenőrizhető az, hogy megfelelő minőségű-e az üzemanyag.

Közölte azt is, hogy a visszaélések kiszűrése az úgynevezett mobil ellenőrző laborokkal nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat.

Megkérdeztük, mit tudnak a „NAV nemzetközi hírű mobillaborjai”, illetve hogy vajon máskor is bevetik-e azokat, vagy az árbefagyasztás kapcsán most kivételes alkalomról van-e szó. Az is érdekelt minket, trükköznek-e a minőséggel a benzinkutak.

Mohos Márton / 24.hu

Meglepő érvelés

A NAV válaszából megtudtuk, hogy mobillaboratóriumaik a magyar szabványban, illetve a jövedéki adóról szóló NGM-rendelet üzemanyag-minőségre vonatkozó mellékletében előírt minőségi paramétereket vizsgálják, így különösen

  • az üzemanyag-összetételt (ETBE, MTBE, etanol, metanol, olefinek, aromás szénhidrogének stb.),
  • az oktánszámot,
  • a sűrűséget,
  • a kéntartalmat,
  • a gőznyomást,
  • a lobbanáspontot és
  • a biokomponens (például FAME, növényi olaj) tartalmat.

Ha a vizsgált termék nem felel meg a termékszabványnak, az elsősorban arra utal, hogy visszaéltek az üzemanyagokkal – magyarázta a NAV, hozzátéve, hogy a töltőállomásokon kizárólag szabványos benzin vagy gázolaj forgalmazható. „Másodsorban fogyasztóvédelmi kérdés is felmerül, hiszen alapvető elvárás, hogy a benzinkúton a vásárló olyan üzemanyagot kapjon, amely megfelel a gépjármű üzemeltetéséhez szükséges műszaki paramétereknek. Vagyis, hogy az autóba olyan benzint/gázolajat tankoljon, amitől nem megy tönkre a jármű. És persze hogy ha prémium terméket vásárol, akkor azt is kapjon a pénzéért” – tájékoztatott válaszában az adóhatóság.

Ehhez képest meglepett minket, hogy a NAV azt írta,

az üzemanyagok ilyen jellegű laboratóriumi, fogyasztóvédelmi szempontú vizsgálatait ma Magyarországon egyetlen hatóság sem végzi.

Azt is írták azonban, hogy a NAV által, mobillaboratóriumokkal helyszínen, valamint a NAV Szakértői Intézet laboratóriumában elvégzett analitikai vizsgálatokon keresztül a fogyasztók érdekeinek védelme mégiscsak megvalósul.

Így vizsgálódik a NAV az üzemanyagoknál

Megtudtuk még, hogy a NAV nemcsak az árbefagyasztás kapcsán végez ellenőrzéseket az üzemanyagkutakon, hanem rendszeresen, mobillaborokkal is. Mintákat pedig nem kizárólag a mobillaboros ellenőrzéseknél vesznek, hanem például akkor is, amikor a töltőállomáson egyéb ellenőrzés folyik. Utóbbi alkalommal kerülnek a levett minták a NAV Szakértői Intézetének belső laboratóriumába, ahol megvizsgálják, hogy azok megfelelnek-e a termékszabványokban, és a hivatkozott NGM-rendeletben foglalt műszaki paramétereknek.

Az adóhatóság válaszában arra is kitért, hogy nemcsak a töltőállomásokon kiszolgált üzemanyagok ellenőrzését végzik, hanem az üzemanyagot felhasználó gazdálkodókat – akik rendelkeznek saját tárolótartállyal –, a mezőgazdasági gépek, bányaterületeken használt járművek, közúti áru- és személyszállítást végző járművek üzemanyagtartályában lévő üzemanyagokat is kontrollálják. Mint kiderült, most sem csak az ármaximált üzemanyagok minőségét mérik. Általánosságban az a gyakorlat, hogy a vizsgált üzemanyagkúton a forgalmazott valamennyi fajtájú üzemanyagból vesznek mintát, és mindegyiket megvizsgálják.

Tapasztalataik alapján a forgalmazott üzemanyagok általában megfelelő minőségűek, csak esetileg fordul elő az üzemanyagkutakon minőségi probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik