Gazdaság

40 millliárd forintos bevétel eshet ki a benzinkutakon az üzemanyagár-befagyasztás miatt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A kormány november 15-től, azaz hétfőtől 480 forinton maximálja a 95-ös benzin és a gázolaj árát, három hónapig. A benzinnél ez 26, a gázolajnál 32 forintos literenkénti árcsökkenést jelent a jelenlegi árhoz képest. A kérdés csak az, hogy ki fogja végül is megfizetni az árcsökkentés árát, hiszen eddig kompenzációról nincs hír.

A Napi.hu kiszámolta, hogy egy teletankolásnál 1300 (benzin), 1600 (gázolaj) forintot nyerhetnek majd az autósok. Annak is utánanéztek, hogy az árbefagyasztás mekkora bevételkiesést jelenthet a kutaknak. Az árbefagyasztás a három hónap alatt mintegy 450 millió liter benzint és 865 millió liter gázolajat érinthet, amely összesen 1,31 milliárd liter üzemanyag. Ha a jelenlegi átlagárból indulunk ki, akkor a benzinnél 11,7, a gázolajnál 27,7 milliárd forintot spórolhatnak majd az autósok és a vállalkozások a kutaknál.

Ez összesen 39,4 milliárd forint – vagyis ennyivel kevesebb lehet a kutak bevétele. 

Feltéve, hogy közben nem emelkedik tovább az olaj ára, mert akkor ennél is több lehet a tankolók nyeresége, illetve a kutak bevételkiesése.

Hogy ki fogja állni a cechet? A portál szerint három eset lehetséges.

  • Az állam valamilyen adókedvezményt ad az üzemanyag-kereskedőknek. Ez inkább az áfa egy részének elengedését jelenthetné, hiszen a jövedéki adó már most is az uniós minimum alatt van.
  • A cechet a Mol állja, amelyben az állam mellett most már egyetemi alapítványoknak is van érdekeltsége. Az olajpapír árfolyama a bejelentés után egyébként zuhanni kezdett.
  • Az üzemanyag-nagykereskedőknek és a benzinkutaknak kell kigazdálkodniuk a veszteséget. Ebben az esetben kérdés, hogy meddig éri meg nekik egyáltalán nyitva tartani.

Sokat mondó, hogy a miniszter kijelentette, nem kötelezik a kereskedőket a kereskedésre.

A Pénzcentrum.hu szerint ha a kiskereskedőknek kell kigazdálkodnia az átlagosan 26, illetve 32 forintos árcsökkentést – a pálya menti kutak esetében ez nyilván jóval magasabb lehet, de náluk a haszonkulcs is nagyobb –, akkor az gyakorlatilag megeheti a kutak hasznát.

A portálnak hivatalosan egyik cég sem árulta el, hogy mekkora árréssel dolgozik. Szakmai berkekből azt hallották, hogy a nagykereskedők 4-5 százalékot szoktak rátenni literenként az üzemanyagokra – ez a csütörtökön érvényes árakon számolva kb. 20-25 forintot jelent. A kiskereskedők árrése akár kutanként is változhat: gondoljunk csak arra, hogy az autópályán sokkal drágább tankolni, mint egy kisváros határában. Ezeket a rátákat is üzleti titokként kezelik, de piaci forrásaik szerint egy „átlag” kút esetében 4 százalék körüli haszonkulccsal számolhatunk úgy, hogy ez egy olyan töltőállomás, ahol nagyjából az átlagáron lehet tankolni. Literenként tehát kb. 20 forint lehet ezek szerint az árrés. A 480 forintos maximált árnál egy liter benzinből 253,7 forint megy az államkasszába, a dízel esetében ez 243,8 forint.

A portál szerint szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy egyes, kisebb forgalmú töltőállomásokat inkább ideiglenesen bezárnak a hálózatok, minthogy az alkalmazottakat és a rezsit is fizessék amellett, hogy a hatósági ármaximum miatt gyakorlatilag nem, vagy alig termel profitot az egység.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik