Gazdaság

A kormányhivatal nem árulta el, lesznek-e soron kívüli mérésellenőrzések a benzinkutakon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Évekkel ezelőtt számos olyan hír volt, hogy a benzinkutakon különböző módszerekkel rutinszerűen átverik a tankoló autósokat. Az egyik módszer az volt, hogy nem annyi benzin került a tankba, mint amennyit kifizettettek az autóssal – ez leginkább akkor derült ki, ha valaki az üres tankot teletankolta, és a cech szerint több üzemanyag ment a tartályba, mint amekkora annak űrtartalma. 2012-ben viszont azt közölte az akkoriban a mérés pontosságát ellenőrző Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szakembere, hogy egy 2007-es razzia óta nemigen fordult elő ilyen szabálysértés.

November 15.-e óta él az új szabály, a 480 forintos maximált üzemanyagár a 95-ös benzinnél és gázolajnál, ami veszteségessé teszik ezek kimérését. Olvasónkban felmerült, hogy ha esetleg most trükköznének egyes kutak a méréssel, akkor a veszteséget (vagy annak egy részét) áttolhatnák a mit sem sejtő autósra. A mérésellenőrzést ma már a kormányhivatalok munkatársai végzik, ezért fordultunk Budapest Főváros Kormányhivatalához (BFKH) kérdéseinkkel.

Kapcsolódó
„Remélem, hogy nem kerül sor a benzinkutak átvételére”
Veszteségessé tette a 95-ös benzin, illetve gázolaj értékesítését, hogy az üzemanyagárakat 480 forinton befagyasztották. Főleg a kisebb családi vállalkozásokat hozhatja lehetetlen helyzetbe az intézkedés. A kutak átvételével kapcsolatban nagy a bizonytalanság.

A mérőeszközök kötelező hitelesítését és azok ellenőrzését a mérésügyről szóló kormányrendelet szabályozza. A rendelet szerint az üzemanyagmérők hitelesítése egy évig érvényes. A kormányhivatalok pedig ennek megfelelően évente ellenőrzik hatóságként az üzemanyag-kimérők pontosságát, az időszakos hitelesítés alkalmával. Ha az üzemanyagmérő meghibásodik, javítás után ismételt hitelesítést kell végezni.

Azt is jó tudni, hogy ha valaki úgy véli, hogy nem pontosan mérték ki neki az üzemanyagot (például többet mutat a kútfej mérője, mint amennyi a tank teljes űrtartalma), akkor bejelentést tehet a területileg illetékes kormányhivatalnál, és kérhet mérésellenőrzést. Fogyasztói bejelentés alkalmával az ellenőrzést a hatóság hivatalból végzi, ezért nem kell fizetni.

A fővárosi kormányhivatal évente mintegy 10 ezer töltőpisztoly hitelesítését végzi el Budapesten és Pest megyében – tudtuk meg. 2021-ben eddig mindössze négy fogyasztói bejelentés érkezett hozzájuk, hat töltőpisztoly ügyében – ezeket a BFKH megvizsgálta, és megállapította, hogy a bepanaszolt töltőpisztolyok közül kettő nem felelt meg az ellenőrzéskor megengedett ± 0,5 százalékos hibahatárnak. A korábbi években is hasonlóan kevés bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz – tették hozzá.

Arra a kérdésre ismételt megkeresésünkre sem válaszolt a kormányhivatal, hogy az árstop miatt lesznek-e soron kívüli mérésellenőrzések a benzinkutakon.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a BFKH átküldött egy közleményt, mely szerint rendkívüli ellenőrzéseket tart a fővárosi kormányhivatal a benzinkutakon a következő hónapokban, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a budapesti benzinkutakon található mérőeszközöket. Megvizsgálják, hogy a kiszolgált üzemanyag mennyisége egyezik-e azzal, amit a mérőeszköz mutat; a megengedett eltérés nem lehet nagyobb fél százaléknál. Azt is nézik, hogy a töltőpisztolyoknak sértetlen-e a tanúsító jelük: olyan hologramos zárjeggyel kell rendelkezniük, amely a minősítéstől számított egy évig érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik