Gazdaság

Remek hír azoknak, akik jövőre mennének nyugdíjba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest – írta Farkas András nyugdíjszakértő weboldalán. Azt is kifejti, miért jó hír ez azoknak, akik jövőre készülnek nyugdíjba.

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek – a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére – nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

Mi az a valorizáció?

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.
2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén.

És honnan lehet tudni, hogy akár 8,5 százalékkal is emelkedhet a nyugdíjszorzó jövőre? A KSH legfrissebb (2021. november 30-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január-szeptember hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest. 2021. január–szeptember időszakban a bruttó átlagkereset 428 600 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 439 300 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 285 000 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 600 forint volt. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében nagy esély van arra, hogy a keresetnövekedési tendencia – a koronavírus járvány negyedik hulláma és a növekvő infláció jelezte gazdasági gondok dacára – 2021-ben az egész évben fennmarad, vagyis 2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók – írja a nyugdíjszakértő. Megállapítja azt is, hogy miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit, így jövőre is folytatódhat az a trend, hogy  a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is.És mint hozzátette, ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.2022-ben egyébként az igényelheti a nyugdíját, aki

  • jövőre betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát (1957. január 1. és december 31. között született), továbbá
  • az a hölgy, aki 2022-ben teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (jövőre is változatlan) feltételeit, valamint
  • az is igényelheti jövőre bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik