Gazdaság

Kicsi, nagy? Sokat kell tölteni? Befér a család? Így válassz elektromos autót!

ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY / TT News Agency / AFP
ANDERS WIKLUND / TT NEWS AGENCY / TT News Agency / AFP
Noha már Magyarországon is egyre többen gondolják úgy, hogy benzines vagy dízel négykerekűjüket érdemes volna elektromos autóra váltani, sokan – közülük például a családosok – úgy látják, a villanyautót nem nekik találták ki. Gyakori érvek közt szerepel, hogy az elektromos autók kisméretűek, illetve az is, hogy a rövid hatótávolságuk miatt még a Balatont sem lehet megjárni vele Budapestről egy töltéssel.

Ezek mára hamis indokok, mert miközben számos országban – így Magyarországon is – többféleképpen ösztönzik a zöld járművek vásárlását, az sem véletlen, hogy a legnagyobb autógyártó cégek egymás után jelentik be, hogy néhány éven belül teljesen átállnak az elektromos autók gyártására, és felhagynak a belsőégésű motorok készítésével. A villanyautók elterjedésével párhuzamosan a kategóriakínálat is szélesedni kezdett. Nőttek a méretek és a hatótávolság is. Azonban kulcsfontosságú kérdés, hogyan válasszunk magunknak zöld járművet.

Kapcsolódó
Most éri meg elektromos autót venni!
Az elektromos autók térhódítása már évekkel ezelőtt elkezdődött, viszont sokáig nem voltak elérhetőek a rájuk vonatkozó támogatások, maximum zöld rendszámot és ingyenes parkolást kaphattunk. Most viszont ennél sokkal több lehetőségünk van, ugyanis újraindul a támogatási rendszer, a korábbiakhoz képest némi változással.

Mennyi az annyi?

Elsődleges szempont, mit bír el a pénztárcánk, ugyanis akár használt, akár új elektromos autóról van szó, annak másfélszeres, vagy akár kétszeres ára van a benzines vagy a gázolajjal hajtott autóhoz képest. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy

a kezdeti költségek egy része megtérül, a villanyautók fenntartása jóval olcsóbb, ingyenes velük a parkolás, ami például a fővárosi óránkénti 400-500 forintos parkolási árak mellett sokat visszahoz az árból. Továbbá a villanyautók szervizelését is ritkábban kell elvégezni, mivel kevesebb alkatrészből állnak.

Ráadásul, ha olyan modellt választunk, amelyhez többéves garanciát is biztosít a gyártó, sok költséget lefaraghatunk előre.

Mire használjuk?

Mielőtt elektromos autóra váltanánk, érdemes végiggondolni közlekedési szokásainkat. Bár mostanáig elsősorban azoknak ajánlják a zöld járműveket, akik gyakori töltés mellett rövidtávon közlekednek városon belül, mára elérhetők azok a modellek is, amelyekkel akár 400-500 kilométert is meg lehet tenni. Tehát már a hétvégi kiránduló családok számára is biztosított a kényelem és a töltés nélküli utazás. Utóbbi hatótávval rendelkező autók között már tágas, crossover típusú kényelmes járművek is elérhetők.

Hol töltsük az autót?

Fontos kérdés, hol tudjuk tölteni autónkat. Miközben elsősorban a kertes házban lakók számára nagyon kényelmes az elektromos autók töltése, mára a legtöbb lakótelepen, benzinkúton, bevásárlóközpont parkolójában, valamint sok munkahelyen is van lehetőség a villanyautók töltésére. Utóbbi esetben érdemes olyan autót választani, amelyiket gyorsabban lehet feltölteni társaihoz képest, a kínálat már ebben a tekintetben is szélesedett.

Környezetkímélő

Nem mellékes szempont az sem, hogy az elektromos autók környezetbarát technológián alapulnak. A tisztán elektromos autók többsége károsanyag kibocsátás nélkül közlekedik a benzines és dízel társaikkal szemben. Tanulmányok szerint az elektromos autó használata a teljes gyártási-használati-bontási folyamatban még akkor is negyedével kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményez a belső égésű motorú autókhoz képest, ha 15 évig kizárólag szénerőművekben előállított elektromos árammal töltik azokat.

Elektromos Kia akár állami támogatással!

Miért érdemes elektromos Kia modellre váltani? Akár állami támogatással, kedvező áron lehetsz elektromos Kia tulajdonos. Készletről elérhető modelljeink azonnal elérhetők. Válaszd az e-Nirót, Magyarország 2020-as legnépszerűbb elektromos autóját!

A cikk a Kia támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik