Gazdaság

Bige László szerint már nemcsak őt, hanem a családját is fenyegetik

A börtönnel fenyegetett milliárdos szerint nevetséges és megalapozatlan az ügyészség vádja, a szálakat pedig Csányi Sándor mozgatja a háttérből.

Ahogy szerda reggel elsőként beszámoltunk a vádemelésről, börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben. A vállalkozó, aki nemrég még az ország ötödik leggazdagabb embere volt (a Forbes szerint vagyona egy év alatt 110-ről 92 milliárd forintra apadt, így a lap rangsorában visszacsúszott a 14. helyre), közleményben reagált lapunknak a hírre.

„Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni” – közölte, hozzátéve, az ügyészség vádja nevetséges és megalapozatlan, része annak az összefüggő támadásnak, ami folyik ellenük. Bige úgy véli, a támadások már csak részben irányulnak vele szemben, inkább a családja, a gyerekei elleni fenyegetésekről van szó. „Ami nála így teljesen más megítélés alá esik, és ezen jó, ha mindenki elgondolkodik” – tette hozzá.

Megjegyezte,  hogy a szolnoki kénsavgyár elleni indokolatlan hatósági fellépés mellett a szintén a Bige Holding alá tartozó NZrt. Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került, a Nitrogénművek Zrt. két vezetőjével együtt. Utóbbi esetben a vád kezdetben sikkasztás volt, ami a két munkavállaló kihallgatása során hűtlen kezelésre változott. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben nem csak a Bige érdekeltségében lévő gazdasági társaságok érintettek.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Bige a vád szerint nem vesztegetett meg senkit,

hanem őt vesztegették meg, ami finoman szólva is elég röhejes, figyelemmel arra, hogy Magyarország egyik leggazdagabb emberéről van szó.

A hatóságoknak ugyanakkor valamiért nem szúr szemet az, hogy a magyar milliárdosok közül is az elsők között lévőt nem igazán lehet megvesztegetni – különösen nem pár tíz millió forinttal.”

Bige hangsúlyozta, hogy cégein keresztül közel 500 millió eurót fektetett be Magyarországon az elmúlt tíz évben, ennyit mások még „lopott pénzből” sem fektettek be idehaza.

Ellenfelei minden eszközt bevetnek ellene, meg is fenyegették, hogy ha nem megy el Magyarországról, börtönbe fogják csukni – közölte, azt állítva, hogy rosszakarói végül „vettek egy gazembert is”, aki vádalkut kötve feljelentette őt. „Egy olyan cégnek az egykori vezetőjéről, Mihálovics úrról van szó, aki 2010-ben fizetésképtelenné vált, és a vagyonát már jó tíz éve felszámoltatták, így azt el is veszítette. Ma is sok milliárd forinttal tartozik magánembereknek és cégeknek. Többek között a Bige Holding Csoportnak is tartozik, körülbelül 400 millióval. Megfizette ugyan a tartozását, de a csődbiztos ennyit visszakövetelt. Ennek az embernek tíz év után eszébe jutott, hogy Bige Lászlót megvesztegette, és feljelentést tett” – olvasható a közleményben.

Mihálovics azzal tett feljelentést, hogy miután Bigééktől megkapta az árut, számla nélkül, feketén adott el műtrágyát. Bige szerint ez azonban sántít, ugyanis letéti szerződéseket kötöttek, tehát az áru a Nitrogénműveké volt, azt el sem adhatta, mert akkor lecsukták volna. „A feljelentő azt állította, hogy tíz hónapon keresztül összesen 135 millió forintot adott Bige Lászlónak, de a jelek szerint ennek semmi értelme nincs, mivel a Bige Holding részéről minden tartozását behajtották rajta, nem számítva a csődbiztos által visszakövetelt 400 milliót. A tartozását annak idején el is ismerte, és ki is fizette az egészet, részben úgy, hogy Bigéék még a cége hozzájuk letétbe került részvényeit is eladták, hogy visszakapják a pénzüket, amivel nekik tartozott. Bírósági per, végrehajtás nyomán történt mindez, de sem az említett eljárások alatt, sem később, egészen eddig nem jutott eszébe ennek az embernek, hogy kétszer fizette ki a tartozását, ha vesztegetett is” – hívta fel a figyelmet Bige László.

A milliárdos úgy gondolja, fizethettek pár tízmillió forintot a feljelentőnek azért, hogy ellen valljon, amit el is vállalt, „mivel nincs már nincs semmije, miután korábban tönkrement”. Bige azt is megjegyezte, nem érti, neki mi köze van ahhoz, hogy valaki a tőlük megvett árut számla nélkül adta el. Ennek nincs semmi más értelme, minthogy zaklassák, meghurcolják – tette hozzá.

Ebből a történetből is kiviláglik, hogy minden fronton próbálkoznak ellenük, de semmi eséllyel, mert ezek igazán dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek

– közölte.

Megjegyezte továbbá, nem véletlenül döntöttek úgy, hogy a Nitrogénművek Zrt. részéről 7 éves kötvényt bocsátanak ki, tudta ugyanis, hogy támadások érik majd őket. Ellenfelei szerinte a kötvénykibocsátást is azért akarták megakadályozni, mert abban bíztak, hogy megszerezhetik a péti gyárukat abban az esetben, ha megszüntetik a finanszírozásukat. Szisztematikusan és az állami szervek – rendőrség, katasztrófavédelem, ügyészség, versenyhivatal – bevonásával elkövetnek mindent, hogy tönkretegyék, de ez nem fog sikerülni – hangsúlyozta Bige László.

A milliárdos szerint nyilvánvaló, hogy ki csinálja ezt. Csányi Sándor OTP-vezért már többször megnevezte mint aki a háttérből mozgatja a szálakat. Bige szerint a vesztegetési ügy mögött is „Csányi Sándor ámokfutása” áll, bár nyilvánvaló, hogy politikai hozzájárulás nélkül ezt nem lehetne megtenni.

Az állam mindenesetre most Bigééket olyan látványosan, jól szervezetten és úgy bántja, mintha a Gazdaságvédelmi Akcióterv része lenne a magyar gazdaság egyik csúcsszereplőjének a tönkretétele, ezzel együtt bagóért való megszerzése, hatalomhoz közeli kezekbe

– olvasható a közleményben.

A vád részleteiről és az ügy előzményeiről itt írtunk:

Vádat emeltek Bige László ellen, börtönt kér az ügyészség az ország egyik leggazdagabb emberére
Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség a milliárdos műtrágyakirállyal szemben, aki korábban Csányi Sándort sejtette az ellene indult eljárás hátterében.

Kiemelt kép: Balázs Attila /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik