Gazdaság

A tőkepiaci különadót rövid távon reális szintre kellene hozni

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 05. 29. 16:49

Az Equilor az elmúlt három, sok kihívást hozó évben is nyereséges tudott maradni. Ez az egyik olyan cég a hazai parketten, amely még egy klasszikus független szolgáltató. Az ilyen vállalatok versenyhelyzetét azonban egy aránytalan különadó nehezíti. A vezérigazgatót kérdeztük.

Az Equilor 2016-ot közel 2,5 milliárd forintos befektetési szolgáltatási eredménnyel és közel 300 millió forintos adózott eredménnyel zárta. A többségi tulajdon a dolgozók kezében van. Az Equilor Alapkezelő is sikeres a piacon, majdnem duplájára tudta növelni tudta a kezelt vagyon állományát. A hazai részvénypiacon az Equilor 13,4%-kos piaci részesedéssel szerepelt (a prágai tőzsdén 3,7%).

Szécsényi Bálint elmondta, hogy a magyar parketten messze a legnagyobb forgalmat bonyolító brókercég nem is hazai és nem fizet különadót, nincs is operációja Budapesten. A vezérigazgató szerint a kormányzatnak enyhébb feltételeket kellene szabnia a hazai szolgáltató számára, hogy a versenyképességüket megőrizhessék. Az 1991-ben alapított brókerház vezérigazgatója szerint a szolgáltatói kör folyamatosan szűkül Magyarországon. Jól jelzi ezt, hogy az Equilor maradt az egyetlen árupiaci szolgáltató a BÉT-en. Eközben a szektor szereplői folyamatosan emelkedő ágazati különadó terhe alatt működnek. Az alacsony kamatkörnyezet sem kedvez a tőkepiaci forrásbevonásoknak. A MiFID II szabályozás igencsak megnehezíti a független szolgáltatók és banki szereplők működését.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.