Gazdaság
MALMO 2016-04-27
Hospital corridor, nurse, doctor, surgeon, patient, health care, sickness
Foto Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT

Sajnos egészségügyben is sereghajtók vagyunk Európában

24.hu
24.hu

2017. 01. 12. 10:42

Korábban a témában:

Jelentős különbségek vannak az európai országok lakosai között az egészségügyi rendszerekhez való hozzáférésben – írja a francia központú Health Consumer Powerhouse (HCP). A kutatóintézet 2004 óta mintegy 50 index publikációban elemzi az európai nemzeti egészségügyi rendszerek teljesítményét.

Az alábbi ábrán 36 európai ország EHCI pontszáma látható, amely rangsorolja a nemzeti egészségügyi rendszereket. A zöld színnel jelölt országokban a legszínvonalasabb, a pirossal jelöltekben a legkritikusabb az egészségügyi ellátás. Az EHCI mérőszámot kifejezetten a betegek szempontjából állították össze. Vizsgálták az egészségügyi ellátás költségeit, az eredményeit, a szolgáltatás színvonalát, a megelőzést, a betegjogokat és a gyógyszerhasználatot.

Mint látható, hogy Európa keleti fele nem igazán tudott felzárkózni a nyugati egészségügyi ellátásokhoz.

A magyar egészségügy a görögországival azonos szinten áll, 578 ponttal. 

Megelőznek minket a régióból a szlovákok (653 pont), a csehek (760 pont), az osztrákok (774), a horvátok (707), a szlovének (710 pont). Ezek az országok a francia, brit egészségügyi rendszerrel azonos szinten találhatók.

A legjobb az egészségügyi ellátás Hollandiában (916 pont) és Svájcban (894 pont). Erősek a skandináv országok és Németország.

Bár a rendszerváltástól kezdve a magyar kormányok mindegyike nekifutott az egészségügyi reformnak, nem sikerült véghezvinni azt. Ebben a cikkünkben arról írunk, hogy jelenleg az anyagi helyzet határozza meg, hogy ki milyen ellátáshoz jut Magyarországon, és az orvosbárók “szakmai lobbija” az egészségügyi reform legfőbb akadálya.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.