Gazdaság

Észtországban elkezdődött a jövő, nincs bürokrácia

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 10. 17. 12:36

2002 óta az e-személyi kártya szolgál minden állami szolgáltatás alapjául, így valódi egykapus rendszerről beszélhetünk. Az internethez való jog az alkotmányban is szerepel, adót bevallani három perc alatt lehet a neten, és szavazatukat online is leadhatjuk.

Észtországban a rendszerváltást követően kialakult a politikai életben egy olyan konszenzus, amely az országban a gazdasági stabilitás elérésére, majd annak megtartására irányult. Ennek eredményeképpen az egymást követő kormányok olyan liberális gazdaságpolitikát folytattak, ahol az állam, mint egy vállalat működik, és a lakosait ügyfélként a legmagasabb szinten próbálja kiszolgálni.

Egy olyan személyigazolvány került bevezetésre Észtországban, mellyel az állampolgárok teljes körűen intézhetik az ügyeiket, kezdve a buszbérlettől a mobil parkoláson át az országgyűlési választásokig. Ezt a mindenre kiterjedő igazolványt minden 15. életévét betöltött észt állampolgár megkapja. Az internethez való jogot az alkotmányba is beiktatták, és ezzel szemmel láthatóan élnek is a balti ország lakói: az adóbevallások 97-98%-a interneten érkezik be, amit – nem utolsó sorban – ténylegesen három perc alatt le lehet adni, hiszen az adóhatóság csak kiküldi a tervezetet, amit szinte csak jóvá kell hagyni. Az észt parlamentben jóformán egyáltalán nem használnak papírt, ahogy az egészségügyben sem. Ez utóbbi szektorban a szükséges információkat, adatokat az interneten tárolják.

Hogy miért is ennyire elkötelezett az észt politikai vezetés a technológiai újítások mellett? Az állampolgárok életét szeretnék egyszerűsíteni és a kölcsönösségre alapozzák a kapcsolatot, ahol nem az állampolgár van a politikai vezetésért, hanem

kölcsönösen tehetik könnyebbé, ha úgy tetszik, boldogabbá a mindennapi életet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.