Gazdaság

Még lejjebb minősítették Ukrajnát

fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )
fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )

 

Rontotta Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adósosztályzatait pénteken a Fitch Ratings, egyebek mellett az ukrán gazdaság külső finanszírozási kockázataival indokolva a lépést.

Kapcsolódó cikkek

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi “B”-ről egy fokozattal “B mínusz”-ra rontotta Ukrajna devizában és hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú államadósságának besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

Leminősítések egymás után

Egy hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s rontotta ugyanilyen mértékben Ukrajna államadós-besorolásait, ugyancsak a külső finanszírozási kockázatokkal indokolva a döntést.

Ukrajna szuverén adósosztályzatait néhány héttel korábban a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja, a Moody’s Investors Service még mélyebbre süllyesztette a spekulatív sávon belül, szintén az egyre aggasztóbb külső ukrán likviditási pozícióval indokolva a lépést.

A Moody’s szeptember végén az addigi “B3”-ról egy fokozattal “Caa1”-re rontotta Ukrajna államkötvény-osztályzatát, és az új osztályzatot is azonnal leminősítési felülvizsgálat alá vette.

A “Caa1” besorolás – amely a másik két hitelminősítő módszertanában “CCC plusz”-nak felel meg – egy fokozattal rosszabb az S&P és a Fitch új ukrán osztályzatánál. A “Caa” osztályzati sáv már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajna az S&P Capital IQ piaci adatelemző csoport minap Londonban bemutatott új globális adóskockázati listáján a világ tíz legkockázatosabb szuverén adósának mezőnyében szerepelt.

Ukrajna számára zárva vannak a nemzetközi tőkepiacok

A Fitch Ratings a pénteken bejelentett leminősítés indoklásában kiemelte, hogy a lépés elsősorban Ukrajna “egyre ingatagabbá váló” külső finanszírozási pozícióját tükrözi, és azt, hogy Ukrajna mint szuverén adós már csak korlátozottan képes hozzájutni devizahitelhez 2014-2015-ben esedékessé váló jelentős külső adósságtörlesztési kötelezettségei refinanszírozására. A máris alacsony hivatalos ukrán devizatartalék is valószínűleg még tovább apad, mivel valószínűtlen, hogy a nettó tőkebeáramlás fedezné a GDP 8 százalékával egyenlő folyómérleg-hiányt. Ez növeli annak a kockázatát, hogy elvész a hazai fizetőeszközbe vetett piaci bizalom, ami meredek árfolyamgyengüléshez vezethet – áll a Fitch péntek esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint az ukrán jegybank devizatartaléka októberben 20,6 milliárd dollár volt; ez 2,5 havi importszámla fedezetére elég. A Fitch megjegyzi, hogy az ukrán devizatartalék januárban még három havi import értékének felelt meg.

A cég szerint Ukrajna, valamint az állami tulajdonú ukrán vállalatok és bankok számára a nemzetközi tőkepiacok gyakorlatilag már zárva vannak a magas kockázati felárak miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik