Gazdaság

Mélyülő euróövezeti válság: két újabb jel!

Közel megduplázódhat a vállalatbedőlések aránya az elmúlt év végéhez képest, miközben az Európai Központi Bank által biztosított olcsó pénz nem képes eljutni a refinanszírozásra szoruló vállalatokhoz.

A bedőlések aránya 2012-ben akár 8 százalék fölé is emelkedhet az európai közép- és nagyvállalatok körében, miután a fenntarthatatlan forrásbevonást eredményező magas állampapírhozamok csökkentése érdekében és a szigorított tőkekövetelmények miatt a kereskedelmi bankok minimálisra csökkentették vállalatfinanszírozási tevékenységüket – összegez a Solar Capital elemzője.

Novemberben álltak a legmagasabban a szuverén államadóssággal küzdő euróövezeti tagországok kötvényhozamai, Olaszország hároméves kötvényhozama 7,36 százalékról csökkent 4,37 százalékra, a spanyol hároméves kötvényhozam pedig 5,51 százalékról mérséklődött a jelenlegi 3,04 százalékra.

A hozamok csökkenése annak volt köszönhető, hogy az ECB LTRO repo ügyletén keresztül 1 százalékra közel 489 milliárd euró hitelt vettek fel a bankok, részben fedezetre az ezekből vásárolt államkötvényekre. A decemberi hároméves tenderen közel 500 pénzintézet vett részt, természetesen senki nem akart kimaradni a carry trade ügyletéből. A pénz aztán a kötvénypiacokra került, a hozamok csökkentek, majd a vásárolt kötvényeket fedezetként használva tovább vették a kötvényeket. Ezzel alapvetően nincs is probléma, mivel az ekvivalens hitelkamat sokkal lejjebb volt, mint az ’elszállt’ francia vagy olasz állampapírhozamok.

Problémát az okoz, hogy az Európai Bankfelügyelet ez idő alatt már 155 milliárd eurós feltőkésítést szorgalmazott. Végeredményben leépítve a kockázatosabb eszközosztályokat, nem gyenge patriotizmus mellett átallokálva kötvényekbe és szigorúbb céltartalék képzés közepette szinte a nullára csökkentették vállalatrefinanszírozási tevékenységüket az európai bankok.

A másik probléma az erre épülő tovább emelkedő munkanélküliségi ráta, amely a legutóbbi mérés szerint novemberben 10,3 százalékon volt a 17 tagország munkaképes lakosságának arányában. Nagyobb baj akkor lesz, ha a még magasabb munkanélküliségi arány mellett a lakossági hitelezés is visszaesik. Ez pedig a belső fogyasztás erős hanyatlását és jelentős deflációs folyamatot indíthat el a következő évekre” – értékel Pálffy Gergely, a cég elemzője.

A cégrefinanszírozás hiányának legújabb áldozata a német Petroleum Holdings AG olajfinomító, amely éppen 2,1 milliárd eurós hitelkeretétől esett el az elmúlt napokban, és nagyon rövid időn belül fizetésképtelenné válik. Ennek olvasata csúnya lefelé mutató kockázat a magas debt/equity rátával rendelkező mid – large cap vállalatok körében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik