Gazdaság

Tárgyalást várnak a szakszervezetek a kormánytól

A szakszervezeti konföderációk a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, "igazmondást" és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a közalkalmazottak nettó bércsökkenését elfogadhatatlannak nevezte, és legalább inflációkövető tarifaemelést követelt. A 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a “Rákosi féle, kulák-törvényeket” idéző jogszabály.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint sokakban felvetődik a kérdés, hogy van-e ma jogbiztonság Magyarországon, ha minden jogszabály, minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy a szombati demonstráció az első lépése lehet egy olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

Mindhárom konföderáció vezető hangsúlyozta, hogy tiltakozásuknak nincs politikai oka és az őket ért bírálatokat cáfolva emlékeztettek arra, hogy az előző kormány idején is felszólaltak, tiltakoztak, demonstráltak egyes kormányintézkedések ellen.

Hangsúlyozták azt is: nem a magánnyugdíjpénztárak mellett emelnek szót, a rendszer átalakításának, illetve a nyugdíjreform szükségességével egyetértenek, de tiltakoznak a kormány módszere ellen, hiányolják az egyeztetést, a hatástanulmányokat, a kiszámíthatóságot és a következetes kommunikációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik