Belföld

Tüntetésre készülnek a szakszervezetek

A Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága többek között a kormány adó- és nyugdíjpolitikája miatt demonstrálna december 4-én a fővárosi Roosevelt téren.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának kezdeményezésére alakult bizottság szerint azért kell “ismét felelős lépésre elszánni magukat” a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak, mert a jövő évi költségvetési tervezet és az adóváltozások a munkavállalók jelentős részénél reálbércsökkenést fognak eredményezni. Kiáltványuk szerint ezek az intézkedések ismét a kis keresetű munkavállalókat sújtják majd.

A bizottság szerint mára bizonyossá vált az a szándék, hogy kiiktassák, formálissá tegyék az érdekegyeztetést. Úgy vélik, a kormány más célokra akarja költeni a 13 év alatt összegyűjtött magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy közszféra-ellenes hangulatot teremt a mindenkori politika.

Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a szakszervezetek közös demonstrációt tartanak jövő szombaton a fővárosban, ahova minden munkavállalót várnak.

Csütörtökön a vegyipari dolgozókat tömörítő VDSZ is közleményt adott ki, amelyben közös tiltakozásra, egységes akcióterv kidolgozására szólították fel a szakszervezeteket a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kormányzati intézkedések miatt. A Liga hasonló dokumentumban utasította el a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tervezett intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik