Gazdaság

Mi lesz, ha 230 forint lesz a svájci frank?

A Danske Bank elemzése azt taglalja, hogy az MNB mekkora forintgyengülés mellett nyúl a rendkívüli kamatemelés eszközéhez - idézi a portfolio.hu

A Danske Bank elemzői emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank az utóbbi időben a kamatemelés lehetőségét is felvetette annak ellenére, hogy az inflációs nyomás továbbra is mérsékeltnek tűnik és a növekedés is erőtlen. A legfrissebb elemzői kommentárokból az olvasható ki, hogy a kormány magatartásában bekövetkező fordulat (miszerint jövőre 3% alatt lesz a költségvetés hiánya), valamint a váratlanul csökkenő inflációs ráta mérsékelte a kamatemelési várakozásokat – olvasható a portfolio.hu-n.

A legfontosabb magyarázat erre – a Danske Bank elemzői szerint – az lehet, hogy a magyarországi helyzetet nem írhatjuk le “normálisnak”, mivel a pénzügyi szektor stabilitásával kapcsolatos aggodalmak mindenen felülkerekednek. A svájci frank erősödése ugyanis jelentősen megemeli a frankban eladósodottak terheit, és megdrágítja a finanszírozási költségeket. Mindez növeli annak a valószínűségét, hogy a nemteljesítő hitelek aránya emelkedni fog. Ezért veheti fontolóra az MNB a kamatemelés lehetőségét – magyarázzák a Danske közgazdászai, akik szerint ezek után már csak egy kérdés van: hol van a magyar jegybank tűréshatára az árfolyamot illetően.

A Danske szakértői azt is megjegyzik, hogy egy 25 vagy 50 bázispontos kamatemelés nem lenne elég a forint gyengülésének megállítására, legalább 100-200 bázispontos emelésre lenne szükség, ha a forint tovább folytatja gyengélkedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik