Gazdaság

Hol vág, hol nem vág

Nem követte újabb kamatvágás a júniusi monetáris enyhítést, augusztusban azonban megint kamatmérséklésre számít a piac.

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfői ülésén. Ez kicsit jobban megfelel a várakozásoknak, mint ha vágtak volna, az elemzők nagyobbik hányada számított ugyanis szinten tartásra. A döntés tehát csak abból a szempontból meglepő, hogy az elmúlt években inkább a trend folytatódása volt jellemző akkor, ha már egy irányba elmozdult a kamatpálya, az „egyszer változtatunk, egyszer nem” döntések nem voltak jellemzőek.

Elég nehéz persze úgy csökkenti 75 bázispontot hat ülés alkalmával, hogy 25 az elfogadott „lépésköz”, és közben ne legyen megállás. Márpedig a jelenlegi piaci várakozások szerint az év végéig 7 százalék körüli szintre csökkenhet az alapkamat a jelenlegi 7,75 százalékról. Ha tehát nem változik a piaci helyzet, s nem érkeznek meglepő adatok, továbbra is nagyjából kéthavonta mérséklődhet a hazai alapkamat.

Az elmúlt hetekben némi zavar volt felfedezhető a jegybank kommunikációjában – Karvalits Ferenc alelnök és Simor András elnök szavait lehetett kicsit eltérően értelmezni -, a hétfői döntéshez mellékelt közlemény azonban már elég egyértelműen fogalmaz. Simor is lát esélyt az augusztusi vágásra, s a piaci spekulációkat is mérsékelni igyekszik a tanács azzal, hogy úgy fogalmaz: a béradatok között nincs egyetlen olyan mutató sem, amelynek alapján egyértelmű képet lehet kapni a költségoldali inflációról. A mondat előzménye bizonyára az, hogy az elmúlt hónapokban a piac túlságosan is a bérinflációs adatoktól tette függővé az MNB következő lépését. Ehhez kapcsolódóan Simor András elismerte: ebben része volt a jegybank kommunikációjának is, miután többször is rövid távú adatokkal próbálták meg alátámasztani a kamatdöntést. Ez pedig azért nem szerencsés, mert egy-egy trendből kilógó adat helytelen várakozásokat generálhat. Augusztusban a döntést megkönnyítheti, hogy a tanács a legfrissebb inflációs jelentés ismeretében szavazhat majd. Az elemzők szerint mindenesetre nincs baj az inflációs pályával: a maginfláció ugyan kileng és kérdéses az élelmiszer-áremelések, valamint a nyersanyagárak növekedésének hatása is, de az általános piaci várakozás nem változott. Igen nagy tehát a valószínűsége, hogy marad – a jegybank szavaival élve – az óvatos és fokozatos kamatcsökkentési pálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik