Gazdaság

Hidak a faktoráláshoz

Faktorcégek a Lánchíd-programban

Aktív Faktorház, Budapest Bank, Central Faktor, Civis Credit, Commerzbank, Debt-Invest, Díjbeszedő Faktorház, Forrás Takarékszövetkezet, Global Faktor, HVB Bank, HVB Faktor, Kvantum Investment, Leszámítolóház, Magyar Factor, Magyar Követeléskezelő, MKB Bank, Mórahalom és Vidéke Tksz., Morgán Lízingház, Next Faktor, OTP Bank, Platínium, Primátus, Régió Finansz, Régió Monéta, Régió Slvant, Bátor Pénzügyi Tanácsadó, Vorient, Szigetvári Tksz., Takarékszövetkezeti Hitelintézet, Völgység–Hegyhát Tksz.
Forrás: GKM

Ugrásszerűen, bő 42 százalékkal nőtt egy év alatt a hazai faktorcégek forgalma az első fél év adatai szerint. Ez részben a Lánchíd Faktoring Program májusi újraindításának, illetve a Hitelgarancia (HG) Zrt. ehhez kötődő, új készfizető kezességvállalási lehetőségének is köszönhető.
A Lánchíd-program keretében a gazdasági tárcával (GKM) szerződést kötő faktorvállalkozások kedvezményes, 3 százalékos kamattámogatással finanszírozhatják ügyfeleiket. Utóbbiakra évente maximum 5 millió forintnyi állami kamattámogatás juthat.

A tárca előírása szerint a programban részt vevő faktorcégek legfeljebb a (futamidőtől függően napi, 1, 3 vagy 6 havi) budapesti bankközi kamatláb (Bubor) plusz 4,5 százalékos kamatot, illetve a számla bruttó értékének 1,3 százalékára rúgó faktordíjat kérhetnek ügyfeleiktől. Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke szerint a piac szereplői ma ennél alacsonyabb tarifákat, a futamidőtől, az ügyfél ágazatától, bonitásától és a finanszírozó típusától függően Bubor plusz 2–4 százalékos kamatot, illetve 0,5–1,5 százalék közötti faktordíjat kérnek. Így egy jó hitelképességű, nagy forgalmú ügyfél akár a mindenkori Bubor alatt is finanszírozható.

A Lánchíd-program tovább erősíti a faktoring alapvető célját: a tőkeszegény, esetleg nehéz piaci helyzetben lévő, s így bank által nem hitelezhető, ám piacképes, megfelelő ügyfélkörű vállalkozások finanszírozását. A mintegy félszáz, faktorálással foglalkozó hazai társaság közül folyamatosan csatlakoznak újabb szereplők a programhoz (legutóbb augusztusban például a Budapest Bank).
A 2005-ben rövid időre leállított, ám most ismét felfutó Lánchídnál, a korábbiakkal ellentétben, most nem határozták meg éves elkölthető költségvetési keret maximumát. A tényleges igények szabnak csak határt.

A HG Zrt. (bevallottan a körbetartozások visszaszorítását célzó) faktoring kezességvállalási konstrukciója elsősorban a többletkockázatuk miatt a faktorcégek által is nehezebben finanszírozható cégeken segít. A faktorcégek számára ugyanis eddig nagy rizikót jelentettek például a csak egy vevővel kapcsolatban álló, visszaáruzási kötelezettségekre kényszerülő vállalkozások. A HG Zrt. a vele megállapodott 24 faktorcég ügyfelei számára a faktorszerződésekben meghatározott keretösszeg évi 0,8 százalékos díjáért vállalkozik a kezességnyújtásra.

E mérték jócskán a tisztán piaci alapú garantőr cégek díja alatt van. Az állam tehát közvetett módon e tarifával is támogatja a hazai kkv-szektort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik