Gazdaság

Új megvilágításban

Az elmúlt hetek tőzsdei eseményei terjeszkedési stratégiájának átgondolására kényszeríthetik az OTP Bankot.

Néhány hetes halasztást szenved az OTP Bank múlt hétre tervezett oroszországi bankvásárlása. A pénzintézetnél az eladó képviselőjének megbetegedésével indokolták, hogy a szerződéskötés elmarad. Az elmúlt másfél hónap tőzsdei zuhanása azonban nemcsak a befektetőknek okozott nehéz pillanatokat, valószínűleg a jövőjét a régiós terjeszkedésre alapozó OTP Banknak is át kell gondolnia akvizíciós stratégiáját. Az OTP aktuális terjeszkedési stratégiája – röviden összefoglalva – az orosz és ukrán piac meghódítását tűzi ki célul. A Raiffeisen ukrajnai leánybankjának megvásárlása kapcsán már megszületett egy 650 millió eurós megállapodás, és közel ennyibe kerülhet az orosz és egy – még meg nem nevezett másik – ukrán célpont függőben lévő megszerzése is, hacsak az árat nem sikerül lealkudni a megváltozott tőkepiaci környezetre hivatkozva.


Új megvilágításban 1

Csányi Sándor OTP-vezér a tõzsdén. A bank piaci kapitalizációja több milliárd euróval csökent.

ÉRTÉKVESZTÉS. Amikor a kiszemelt bankokkal megindultak a tárgyalások, a bevásárlásra szánt 1,1-1,2 milliárd euró vállalható volt a 8-9 milliárd eurós piaci kapitalizációjú OTP számára, a társaság jelenlegi piaci értéke viszont alig 5 milliárd euró. Az új helyzet felveti a kérdést: érdemes-e ennyi pénzt költeni a kockázatos piacszerzésre?

Talán az egyik legnagyobb probléma az értékelési szintek számottevő mértékű változása. A fejlődő piacokról való tőkekivonás hatására Kelet-Európában 30 százalékkal estek az értékelési szintek, amit legjobban talán az OTP árfolyama sínylett meg. A tőzsdei befektetők most ugyanazon vagyonért harmadával kevesebbet fizetnének. Az OTP Bank 2-4 hónapja kezdett el tárgyalni komolyan az érintett pénzintézetekkel, a jelenleginél lényegesen magasabb értékelési szintek mellett. Kérdéses, hogy az eladók engednek-e árelképzelésükből, vagy csak átmeneti tőkepiaci zavarnak tartják az elmúlt hetek eseményeit. Bár egy hónapja is tisztában lehettünk azzal, hogy az OTP saját konzervatív értékelési szintjeinél magasabb szorzót kénytelen fizetni az új piacokon, az is benne van a pakliban, hogy a vezető magyar pénzintézet a korábban elképzeltnél is drágább akvizíciókat tud csak végrehajtani.

MEGDRÁGULT FORRÁSOK. Jóllehet, a tőkepiaci gondok után sem okozna komolyabb problémát a vásárlások finanszírozása az OTP számára – a bank saját meglévő forrásaiból és alárendelt kölcsöntőkéből -, a pénzszerzés azonban nehezebbé vált. Az elmúlt hetekben például megdrágult az alárendelt kölcsöntőke bevonása, míg a saját részvények a tőzsdei zuhanás miatt értékelődtek le.

Miközben az OTP jövőjét továbbra a regionális diverzifikáció és a gyorsan növekvő piacok iránti fokozott nyitás határozza meg, rövid távon többen sürgetik, hogy a pénzintézet inkább a fundamentális értékük alatt forgó saját részvényeit vásárolja. Bár a szolidaritási adó és a módosított banki különadó hatalmas összeget – mintegy 30 milliárd forintot – vesz ki várhatóan az idén a legnagyobb magyar bank zsebéből, a papírt elemző szakemberek a negatív változások figyelembe vételével is 8-9 ezer forint közé teszik a részvények értékét. A piacon tapasztalható 5,5 ezer forint körüli árfolyam és e 8-9 ezer forintos fundamentálisan indokolható ár közötti hatalmas szakadék pedig garantálja az értékteremtést. Ugyanakkor a frissen megvásárolandó bankok esetében hasonló mértékű árfolyam-emelkedést csak a menedzsment kitartó munkája hozhat. A rövid távon végrehajtható sajátrészvény-vásárlások nem korlátoznák a középtávra tervezett akvizíciókat sem, átváltható kötvényekkel gyorsan pénzzé tehetők a saját részvények. A sajátrészvény-vásárlások nem ismeretlenek a régióban. Ilyen tranzakciókra szánta el magát például a cseh Komercní banka, amelynek e tárgyú bejelentését a piac nagy örömmel fogadta.

Az OTP a fejlődő részvénypiacokhoz kapcsolódó bizonytalanságokat kihasználva – konzervatív felfogása mellett is – találhat további alkalmi vételi lehetőségeket. A bank menedzsmentje tehát nagy dilemma előtt áll: a hosszú távú növekedési lehetőségek, illetve a rövid távú realitások között egyelőre szakadék tátong. Az akvizíciók jó irányba viszik a céget, de kérdéses, hogy a fejlődő piac hangulata és a Gyurcsány-csomag által okozott kettős teher alatt képes-e, illetve mer-e arrafelé haladni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik