Gazdaság

Évkezdet

Rovatunkban három különböző stratégiájú fiktív befektetőnk portfóliójának alakulását követjük nyomon. A 2005. január 3-ai induláskor a csomagok értéke 3-3 millió forint volt.

Tetemes pénzbeáramlással és élénk emelkedéssel indult az év a budapesti tőzsdén, miközben az amerikai és európai piacok közel ötéves csúcsokat döntöttek. A dollár gyengüléssel köszöntötte 2006-ot.


Évkezdet 1

A konzervatív Tamás számára nem kezdődött túl jól az év, más kérdés, hogy a nemzetközi kötvényalap 1 százalék körüli értékvesztése benne volt a pakliban. Tamás számított rá, hogy az év elején kicsit erősödhet is a forint, ami rövid távon rontja a nemzetközi alapok hozamát, azonban továbbra is úgy érzi, lesz még alkalma élvezni a devizabefektetés előnyeit. Többi invesztíciójával alapvetően elégedett, bár a pénzpiaci alappal kapcsolatban a kisördög elkezdett munkálkodni benne. Kicsivel 5 százalék feletti éves hozamra számít ezen instrumentumtól a közeljövőben, a bankok akciós betétei viszont 6 százaléknál magasabb összegeket is kínálnak. Persze nem az a bank ad sokat, ahol jelenleg a számlája van, ha pedig belekalkulálja a váltás költségeit és maceráit, akkor nem sokkal jár jobban. Úgy gondolja, néhány száz forint potenciális többletprofitért nem kockáztat, nem strapálja magát – végül semmit sem változtat.

A középutas Réka egy hete nem gondolta volna, hogy ilyen nagy emelkedéssel kezdődik az év a tőzsdén. Világos, hogy ha gondolta volna, jól bevásárol. Sajnos szabályaink értelmében szerdán nem lehet venni, egy hét száguldás után viszont ismét nehéz a döntés. A magyar piaccal kapcsolatban bizonytalan, viszont mivel a régióban még bízik, úgy dönt, Közép-Európát vesz. Persze nem maga, hanem alapkezelők segítségével. Választása a CA Közép-Európai részvényalapra esett, amelynél ugyan kicsit sokallja az 1000 forintos jutalékot, de még mindig sokkal jobban jár, mintha maga venné meg bármelyik magyar papírt. Sőt, az alap révén sok papírhoz jut egyszerre. Pénzének harmadát teszi tehát ebbe a konstrukcióba, a másik kétharmaddal még figyeli a papírokat, így annak sorsáról még nem döntött.

A kockáztató Ádám kicsit ráncolja a szemöldökét a budapesti emelkedésből történő kimaradásért, de egy hete még a legkisebb jelét sem mutatta a piac a pénzbeömlésnek. Így aztán kénytelen elismerni, hogy erről a hullámról lemaradt. Az, hogy a piac a legap­róbb korrekcióra is képtelen, arra utalhat, hogy még lehet benne némi erő, de erre sok pénzt feltenni nem nagyon mer. Amit viszont nem akar kihagyni, az a Démász. Lejjebb van, mint ahol legutóbb eladta, pedig a jó hangulat a kötvénypiacon is vételeket hozott, s ez vonzóbbá teszi az osztalékrészvényeket is. Vett rögtön 50 darabot, plusz vételi megbízást adott még 50-re 16 ezer 510 forinton. A vezető papírok olyan sokat mentek, hogy nem látja nagyobbnak az emelkedés esélyét a korrekció kockázatánál, ezért igyekszik ellenállni a csábításnak. Végül mégis úgy döntött, inkább bukik egy kicsit, de megőrül, ha teljesen kimarad a további rakétából, ezért 30 Molt vásárolt, bízva abban, hogy ha az olajár kicsit feljebb megy, a piac egyik legjobban teljesítő papírja lesz az olajrészvény. Persze korántsem biztos a dolgában, ezért 20 ezer 890 forinton ad veszteségbehatároló (stop) megbízást. Amerikában Elanja emelkedett, a dollár gyengülése húzta le portfóliója értékét. Két papírt néz nagyon a Figyelő karácsonyi ajánlója alapján, de megvenni nem merte még sem a Bodisent, sem Rediff.com-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik