Gazdaság

Egészséges légkör

Sikerorientált, de a kockáztatásban is bátrabb munkatársak találhatják meg a számításukat a nagyvállalati kategóriában nyertes cégnél.

Meglepő kéréssel állt elő nemrég az egyik igazgatósági ülésen Leitner György, a GlaxoSmithKline (GSK) Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindenkit szeretnék megkérni arra, hogy a következő hónapban a saját területén legalább egy, az átlagosnál nagyobb kockázatot rejtő projektet tegyen le az asztalra” – mondta a menedzsereknek. E szokatlan lépésre az ügyvezető azért szánta el magát, mert úgy látta, az elmúlt hónapokban a gyógyszeripari társaság felső vezetőinek körében lanyhult az innovatív, kezdeményező szellem. Márpedig a GSK-nál úgy gondolják, lehetőség szerint nem szabad hagyni, hogy a cég csak kövesse a piaci folyamatokat, és kevésbé vegyen részt annak alakításában. Leitner György a cégen belül így egyfajta kockázati tőkés szerepébe lépett; tudja, hogy nem feltétlenül fog beválni minden kolléga döntése, de az egészséges mértékű „harci szellemet” mindenképpen szeretné fenntartani.


Egészséges légkör 1

Leitner György. Innovatív hozzáállást vár a dolgozóitól.

PADLÓRÓL FELÁLLVA. Persze nem véletlen, hogy az aktivitás és az újító szellem a legfontosabb értékek közé tartozik a GSK-nál. A gyógyszeripar – az ügyvezető igen diplomatikus megfogalmazása szerint – Magyarországon is „nagyon hatóság-intenzív” ágazat, vagyis a többi kereskedelmi tevékenységtől leginkább abban különbözik, hogy sok oldalról és szigorúan szabályozott. Így a siker egyik kulcsa lehet, ha a társaság aktív szerepet tud vállalni a játékszabályok meghatározásánál is. Amikor például három éve kikerült az egészségbiztosító által támogatott körből az a GSK-gyógyszer, amely a magyar leányvállalat forgalmának egyötödét hozta, a cég komoly krízisbe került. „Visszatekintve úgy gondolom, hogy jókor jött és kellett is ez a pofon” – állítja az ügyvezető, akinek a vállalatot azóta sikerült ismét növekedési pályára állítani. A padlóról való felállás egyrészt összekovácsolta a csapatot, másrészt megéreztette a siker ízét a mintegy kétszáz munkatárssal. A GSK-nál úgy vélik, a cég mérete egyelőre nem olyan nagy, hogy ne érezhesse mindenki magáénak a közös ügyeket. „Olyan alkalmazottak érzik jól magukat nálunk, akik szeretnek a győztes csapathoz tartozni, ezért hajlandóak dinamikusan dolgozni és gyorsan döntéseket hozni, sokszor a versenytársak előtt” – állítja Leitner György.

„A GSK-nál folyamatosak a fejlesztések” – emeli ki Gulyás Helga jogtanácsos, aki egy olyan társaságtól érkezett, amelyiknél a privatizáció után drámaian csökkent a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység. Itt viszont állandóan új termékek jönnek a piacra, és ezt a jövő biztosítékaként értékeli. A jogtanácsost körülvevő munkahelyi légkör is alaposan megváltozott, a GSK-nál egyedül viszi a jogi ügyeket, míg előző állásában egy kisebb jogászcsapat tagjaként dolgozott. Mégsem érzi úgy, hogy most egyedül állna a céges szervezeten belül. Radnai Andrea ugyancsak a humánus környezetet emelte ki arra a kérdésre válaszolva, hogy miért választotta a GSK-t. A hatósági kapcsolatokkal és árképzéssel foglalkozó menedzser egy közigazgatási intézményből igazolt át, és elsősorban azért érzi itt jobban magát, mert távol kerülhetett a merev hivatali hierarchiától. „Nincsenek falak a munkatársak között, a főnökök tényleg meghallgatják mindenki véleményét, és érezzük is, hogy amit mondunk, az számít” – mondja.

INFORMÁLISAN. Leitner György irodájának ajtaja nyitva áll a munkatársak előtt, a cégnél az átlagosnál sokkal informálisabb a légkör, mindig mindenkit fel lehet hívni. „Sokat tanulok ebből, és energiát nyerek a munkatársak véleményéből, ezért mindig keresem a személyes kontaktusokat” – mondja az ügyvezető igazgató. A lapos hierarchiát angolszász mintára vették át az anyacégtől, és törekednek arra, hogy a döntések minél alacsonyabb szinten is megszülethessenek. Ösztönzik az alkalmazottakat a napi munka időbeli befejezésére. „Délután rakják le a tollat, hogy maradjon idejük a családra, és hétvégén ne is nagyon gondoljanak a munkahelyi ügyekre” – ad kissé meglepő értelmezést a rugalmas munkaidőnek az ügyvezető igazgató. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a Hewitt-Figyelő Legjobb Munkahely-felméréséből egyebek mellett kiderült: a munkatársak véleménye szerint a cég a jövőben még inkább nyithatna ebbe az irányba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik