Gazdaság

Már tízéves jelzáloglevél is van a piacon

Új alternatívaként, tízéves futamidejű, évente kamatot fizető jelzáloglevelet bocsát ki a hosszú távú befektetőknek az OTP Bankcsoport. Ebben a műfajban ez a leghosszabb lejáratú instrumentum a magyar piacon.

1, 3, 5, 10, ?

Az OJB 2004 februárjában kezdte meg speciális, kizárólag a lakossági befektetők által elérhető jelzáloglevelek rendszeres kibocsátását, aminek alapvető célja a lakossági termékpaletta bővítése volt. Kezdetben egyéves, majd 2004 májusától hároméves, szeptembertől pedig – a hazai tőkepiacon egyedülálló – 10 éves futamidejű annuitásos konstrukciójú papírokat is kibocsátott. A lakossági befektetők tavaly 65 milliárd forint értékben jegyeztek OTP jelzáloglevelet a nyilvános forgalomba hozatalok során.

Az OTP Bankcsoport új, tízéves lejáratú, évi 7,7 százalékos fix kamatozású lakossági jelzáloglevelet bocsát ki – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az évente kamatot fizető, a tőkét lejáratkor törlesztő új jelzáloglevelet a május 30. és június 10. közötti első jegyzési periódusban névértéken lehet jegyezni, ezért az elérhető maximális éves hozam mértéke (EHM) megegyezik az éves kamatozással, vagyis 7,7 százalék.

Az OTP jelzálogbank (OJB) által kibocsátott, OJB 2015/I jelzésű jelzáloglevél – az OTP Járadéklevéltől eltérően, amelynek célja a havi, rendszeres járadék biztosítása – azoknak kínál megoldást, akik hosszabb távra keresnek mérsékelt kockázatú, fix kamatozású befektetési lehetőséget. A jelzáloglevelek futamidejének és kamatozásának kezdőnapja 2005. június 10., lejáratuké 2015. június 10., a kamat minden évben június 10-én esedékes.

A sorozatból a bank minimum 100 millió forint össznévértékben bocsát ki, az egy befektető által minimálisan jegyezhető összeg a korábbi lakossági jelzáloglevelekhez hasonlóan 100 ezer forint. Az új termék értékesítésére 2 hetes jegyzési periódusokban – a 10 éves annuitásos jelzáloglevelekkel 2 hetente váltakozva – kerül sor. A tőzsdére is kerülő papírokra az OTP Bank a folyamatos másodpiaci forgalom biztosítására vételi és eladási árat jegyez.

A nem állam által kibocsátott ígérvény típusú eszközökben (kötvények, jelzáloglevelek) tartott háztartási megtakarítások tavalyi növekedésének 81 százalékát a bankcsoport lakossági jelzáloglevelei adták, és ezzel az OTP Bankcsoport részesedése 2004 végére 41 százalékra emelkedett ebben a szegmensben. Az OJB részesedése meghaladja a 60 százalékot a jelzáloghitelek és jelzáloglevelek piacán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik