Gazdaság

Kisebb pengeváltás

zajlott le a múlt héten a kormányfő és jegybankelnök között. Már-már úgy tűnt, nyugvópontra jut a gazdaságpolitikai vita#<# a fiskális és monetáris politika felett őrködő vezetők között, majd némileg váratlanul a miniszterelnök egy konferencián ismét a monetáris politika lazítását és a reálkamat szintjének csökkentését javasolta. Medgyessy Péter felvetésére nyomban jött Járai Zsigmond válasza: az MNB csak akkor tud kamatot csökkenteni, ha a fiskális politika szigorúbbá válik. Hasonló vita nemcsak Magyarországon zajlik: Lengyelországban a baloldali kormány és a liberális gazdaságpolitikusként közismert Leszek Balcerowicz jegybankelnök között egy esztendeje dúl a harc a nominális és a reálkamatok szintjéről. A helyzet Varsóban súlyosabb, hiszen ott sokáig 10 százalékpont körül volt a jegybanki kamat infláción felüli része – szemben a magyar 4 százalékkal -, ami ugyan minimálisra csökkentette az inflációt, de ezzel együtt szinte lenullázta a gazdasági növekedést is. Magyarországon nem ennyire rossz a helyzet, de a költségvetési és a pénzügyi politikának nálunk is kifejezetten rossz elegye valósult meg. A mai kormány szerint a forint árfolyamának sávszélesítése az Orbán-kormány idején elhibázott lépés volt, míg a jegybank az elszabadult bérkiáramlást, a költségvetés fellazulását hányja a jelenlegi kabinet szemére. A forint felértékelődését segítő tavaly tavaszi árfolyam-liberalizálás lehet, hogy megkésve történt, de az vitathatatlan: ennek nyomán sikerült a beragadt inflációt 10 százalékról lényegében a felére csökkenteni. Háttértanulmányok ugyanakkor azt mutatják, hogy az export kétségtelenül nyugtalanító visszaeséséért nem az erős forint, hanem a nemzetközi dekonjunktúra okolható. Az utóbbi időben konszenzus látszott kialakulni a kormány és az MNB között, hogy az eurózónához való csatlakozás a lehetséges legkorábbi időpontban, 2007-ben valósulhat majd. Ha e célt elfogadjuk, akkor a szigorú, antiinflációs monetáris politikának nincs alternatívája.

Ajánlott videó mutasd mind

Ez lehet az utolsó óraátállítás

Még mindig nem tudjuk, hogy hazánk a téli vagy a nyári időszámítást fogja-e véglegesíteni. A döntést jövő tavaszig kell meghozni, jókora keveredés lehet belőle az EU-n belül.

Papíron ilyen tüntetéssel lehet kormányt váltani

Papíron. De attól még, hogy az érintetteknek az SZFE ügye esetleg nyerhető, nem biztos, hogy több is van benne. A mostani tüntetés viszont teljesen más volt, mint a korábbiak, és érdekes jövőt vetít előre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.