Gazdaság

A STORA PAPÍRKER VEZÉRIGAZGATÓJA – Svédcsavarosan

Elképzelései nem mindig válnak be, hiszen három évet szánt Budapesten eltölteni, s már 11 esztendeje dolgozik itt Emri Gussi, aki okozott már néhány meglepetést.

Még a Pannon GSM vezérigazgatójaként, a cég megalakulásának harmadik évfordulója előtt Emri Gussi bejárt az artistaképzőbe, s a születésnapi bulin egymás után két hátraszaltót csinált. Magyarázatot is fűzött hozzá: az üzleti életben fontos, hogy bátrak legyünk, merjünk olyat is megtenni, amire az ember azt gondolja, hogy a cég nem képes rá. Pedig egy vállalat sokkal többre képes, mint feltételezzük. A Pannon GSM reklámügynöksége, a McCann-Erickson Budapest ügyvezető igazgatója, Serényi János szerint az üzletember az artista mutatvánnyal emlékezetessé akarta tenni a mondanivalóját és az estét, s ez sikerült is neki. “Egyébként sem kedveli a rutinmegoldásokat, a megdöbbentő dolgokat szereti” – meséli Serényi. A reklámszakember azt is megfigyelte, hogy Gussi hihetetlenül gyorsan tud kapcsolatot teremteni minden rendű és rangú kollégájával, fontos és kevésbé fontos üzleti partnereivel.

MÁSOK PÉNZÉVEL. Emri Gussi sohasem alapított vállalkozást, mindig a mások pénzét kockáztatta. “Fiatal koromban talán fantáziám sem volt erre, anyagi lehetőségem sem, ugyanakkor egy nagyon jó főnök alá kerültem, aki sínre tett, s ez meghatározónak bizonyult” – boncolgatja az okokat a Stora Papírker Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója.

A svéd-magyar üzletember nem valamely terület specialistája, hanem generalista, aki egymástól merőben eltérő profilú cégeket irányított Magyarországon. Akadnak, akik kételkednek benne, mások viszont esküsznek a tehetségére. Tény, hogy a mobiltelefon-társaságtól 1994-ben két, egymást követő első számú vezetője is megvált mielőtt Gussi átvette volna a kormánykereket, s a Westellel szemben addig kialakult jelentős hátrányból az ő vezetésével sokat lefaragott a cég. Az eddigi leghosszabb időt – három évet – ő töltötte a Pannon GSM vezérigazgatói székében. Hároméves szerződése lejárta előtt egy esztendővel már jelezte, hogy visszatér korábbi munkahelyére, a Storához.

Volt főnökében a kulturált, intelligens, nyitott és művelt, tettrekészségét nem az izmaival és a hangerejével fitogtató menedzser típusát ismerte meg Suba János, a Pannon GSM sajtó és információs igazgatója. “Láttam világrengető dolgokat kezelni általa úgy, hogy gorombasággal öt perc alatt megoldhatta volna rövid távon a problémát, ő viszont inkább hátralépett egyet, s két nap múlva hosszú távú megoldást talált” – emlékszik vissza Suba, hangsúlyozva, hogy Gussi teremtette meg a cég arculatát. Ő vezette be a nyitott irodát is: a III. emelet legnagyobb termének közepére helyezte az íróasztalát, s aki kiszállt a liftből, rögtön meglátta, amint az asztalánál dolgozik. Mindenkivel tegeződő, közvetlen stílusának köszönhetően a kollégáitól első kézből szerezte be az információkat, a döntések előtt pedig sokak véleményét kikérte. Akit el akart távolítani a cégtől, azt pénteken meghívta ebédelni, s az étkezés közben közölte az illetővel, hogy megválik tőle.

Hosszú hajú tinédzserként rockzenekarban játszott, szabadidejében manapság teniszezik, fut s főzni is szeret. Gyűjti a jó borokat, árveréseken is vásárol. Szőlőt is vett Villányban, amelyet Polgár Zoltán, az 1996-os “Év borásza” által vezetett pincészet gondoz. “Tele van optimizmussal, jó szándékkal, segítőkészséggel. Gondolkodásra késztet, s rendkívül jó pedagógus: úgy vezet rá dolgokra, hogy az ember észre sem veszi” – jellemzi Polgár Katalin szőlész, a Polgár Pince társtulajdonosa.

A Stora Papírker Rt. és a Fortuna Gasztronómiai Stúdió “Ezredvégi üzenet egy palack borban” címmel versenyt hirdetett az ország borászainak, hogy – művészekkel, grafikusokkal, nyomdászokkal összefogva – alkossák meg az ezredvég palack borát.

“Egy papírgyár létesítése 50 milliárd forintba kerül, s a termék piaci bevezetése ugyanennyibe. A borászatban sem mások az arányok, ám erre ma még kevés termelő gondol, a versenyfelhívással ezen szeretnénk változtatni” – mondja Emri Gussi.

ÚJ KIHÍVÁS. Sokan csodálkoztak, amikor átigazolt a Storához. (A svéd cég a világ legnagyobb papírgyártó és -értékesítő vállalata: 40 ezer embert alkalmaz, s 24 országban 36 papírgyárat üzemeltet. A Papírker Rt.-t 1988-ban vásárolta meg.) “Szeretem a kihívásokat, akkor érzem jól magam, ha van egy kis csavarás a gyomromban” – indokolja a két évvel ezelőtti döntését Gussi. A család eredetileg három évre érkezett Budapestre, de a gyerekek annyira megkedvelték az országot, hogy maradásra bírták a szülőket. –

Emri Gussi 1949-ben született Budapesten. Családja 1956-ban Svédországba emigrált. Egyetemi tanulmányait Göteborgban végezte.

1973-tól 1976-ig az irodafelszereléseket forgalmazó J F Björsell cég munkatársa volt. 1976-ban “találta meg” a papíripart: a Pagenova, illetve a Papyrus-csoportnál dolgozott felső vezetői beosztásban

1988-ban az IKEA-hoz csatlakozott: a cég magyarországi leányvállalatának irányítója lett. 1993-tól a közép-európai marketingigazgatói posztot is betöltötte.

1994-ben újabb váltás: a nem sokkal korábban alakult Pannon GSM élére került.

1997-ben a Storához szerződött, 1998 óta a Stora Papírker Rt. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik