Élet-Stílus

A-B-C-D típusú személyiségek – Vannak emberek, akik örökké stresszelni fognak

Getty Images
Getty Images
Némely személyiségtípusok hajlamosabbak a stresszre, bármit is tesznek, ez mindig így lesz. De számukra is lehetséges kordában tartani a nyomást.

Nincs olyan ember a világon, akinek ismeretlen lenne a stressz érzése. A testünk egy természetes reakciójáról van szó, amely sok-sok évezreddel ezelőtt a túlélés biztosítására alakult ki – de napjainkban, a modern világban is velünk van. Ha megengedően közelítünk hozzá, mondhatjuk azt, hogy a testünk egy olyan nem specifikus reakciója, ami lehetővé teszi, hogy felismerjük és reagáljunk a különböző kihívásokra.

Fontos azonban tudni, hogy nem mindenki ugyanúgy reagál a stresszes helyzetekre, ahogy azt is, hogy bizonyos személyiségtípusok hajlamosabbak a stresszelésre: számukra kardinális kérdés a negatív hatások csökkentése. De melyek ezek a típusok? Mutatunk belőlük rögtön négyet is.

Az „A” típusú személyiség

Az A-B-C-D személyiségeket elkülönítő elméletek szerint (amelyek szerint az emberek bizonyos személyiségtípusokba tartoznak, amelyek különböző, sajátos szervi megbetegedésekre is hajlamosíthatnak) az A típusú személyiség mind közül a „legvadabb”, és ezáltal az egyik legkitettebb, ha stresszről van szó.

Aki ebbe a csoportba tartozik, annak állandó, szélsőséges esetekben már-már legyőzhetetlen teljesítménykényszerrel kell együtt élnie. Hajszolja az elismerést, függője a környezetétől érkező pozitív visszacsatolásoknak. Legyen szó munkáról vagy iskoláról, folyamatosan a társait figyeli, rivalizál velük, állandó készültségben van. Zavarhatja, ha valaki más aratja le a babérokat (még ha teljesen jogosan teszi is), ha pedig rossz kritikát kap, nagyon nehezen dolgozza fel. Ilyen együtthatókkal nem csoda, hogy e kategória tagjai állandó stresszben élik az életüket, hiszen az egész életük egy verseny, amely, bár nem életre-halálra megy, embereink számára mégis valami ilyesmiről van szó.

Hogy küzdhetnek a stressz ellen?

A kulcs az előretervezés és a prioritások megfogalmazása. Ha nevesítjük a legfontosabb feladatokat, máris ezek köré tudjuk szervezni a munkát, ami szinteket emelhet a hatékonyságon. Ezzel kiváltható az az állapot, amikor az ember úgy érzi, elúszik a feladatok között és semmit nem képes kézben tartani. A relaxáció fontosságát talán hangsúlyozni sem kell, de azért kiemelendő, hogy az e típushoz tartozó embereknél különösen fontos, hogy képesek legyenek egy kicsit megállni a rohanásban. És – nem ellentétesen az iméntivel – általánosságban az is érvényes, hogy ha már nagyon elegünk van, egy kis sportolás mindig segít, ha ki akarjuk ereszteni a gőzt.

A „B” típusú személyiség

Az előző kategóriához képest a B típusú személyiséggel rendelkezők igazi kis Buddhák. Kiegyensúlyozott, nyugodt, elégedett emberekről beszélhetünk az esetükben, akik bár szintén szeretik a kihívásokat (és a dicséretet), képesek elfogadni, ha nem ők nyernek.

A B típusú személyiségre jellemző a megfontoltság, kevésbé irritálhatóak, és azzal sem lehet őket vádolni, hogy „hirtelen” emberek lennének. A kihívásokat inkább élvezik, nem üldözi őket teljesítménykényszer, éppen ezért az általuk megélt általános stressz-szint is jóval alacsonyabb a többi típushoz képest.

Hogyan küzdhetnek a stressz ellen?

Bár láthatóan egy kevésbé stresszes típusról van szó, a B típusú személyiségek is élhetnek stresszlevezető praktikákkal. Számukra is fontos az önápolás, a saját magukra szánt minőségi idő, hiszen hiába nyugodt természetűek, az egyre csak gyorsuló világ őket is próbára teszi.

A „C” típusú személyiség

Ők az együttműködők, nyersebben szólva a behódolók. Jellemző rájuk, hogy nem képesek nemet mondani, és általában inkább másokat helyeznek előtérbe, akár a saját szükségleteik kárára is.

Ők azok a kollégák, akik mindig együttműködőek, mindenre rábólintanak, soha semmi kifogásuk nincsen semmivel kapcsolatban. Ez ugyanakkor nem azért van, mert nekik mindig minden jó, sőt. A C típusú személyiségre nagyon is jellemző, hogy elfojtja a negatív érzelmeit, a külvilágnak harmóniát mutat, belül pedig őrlődik. Ez a túlkontrollált magatartás hatalmas belső frusztrációhoz vezethet, ami sok más negatív velejáró mellett a stressznek is megágyaz.

Hogyan küzdhetnek a stressz ellen?

Az ő esetükben nagyon fontos, hogy megtanulják kifejezni a saját érzéseiket. Senki nem lát bele a fejükbe, nem tudja egy kívülálló sem, hogy egy mosoly mögött micsoda frusztrációk dolgozhatnak. Ez csak akkor lesz mindenki számára világos, ha beszélnek róla – fontos, hogy legyenek olyan biztonságos helyek és megbízható emberek, ahol és akikkel meg lehet osztani ezeket az érzéseket.

Mindezek mellett a „céseknek” arra kell fókuszálniuk, hogy kijelöljék a saját határaikat, ezáltal képesek legyenek nemet mondani – köztük olyan dolgokra is, amik garantálhatóan stresszt váltanának ki belőlük.

A „D” típusú személyiség

A D típusra a folyamatos, magas fokú szorongás a jellemző. Aki ebbe a kategóriába tartozik, annál elsöprő többségben vannak a negatív érzelmek, szociális életük jellemzően romokban van, és a hétköznapi történéseket is kihívásként élik meg. Nagyon érzékenyek, alacsony az önbecsülésük, és nagyon félnek az elutasítástól. Nem csoda, hogy a felsoroltak közül az ő esetükben beszélhetünk a legmagasabb stressz-szintről.

Hogyan küzdhetnek a stressz ellen?

A D típusú személyiségek hajlamosak arra, hogy elszigeteljék magukat az emberektől. A környezetük mellett ezt nekik is fel kell ismerniük: ne féljünk barátok, családtagok társaságát keresni, gondjainkat, érzéseinket megosztani velük. Emellett a már említett praktikák mindegyikét érdemes kipróbálni itt is, hiszen a cél minden esetben a stressz csökkentése.

E személyiségcsoport tagjai hajlamosak leginkább a depresszióra, ezért a fennálló állapottól függően terápia vagy más mentális egészségügyi segítség igénybevétele is lehetőség, mind közül talán a legjobb, amellyel senkinek nem szégyen élni.

Bár a felsorolt személyiségtípusok segíthetnek jobban megérteni, hogyan reagálnak az emberek a stresszre és a kihívásokra az életben, fontos megjegyezni, hogy minden ember más és más. Az egyes típusok leírásai nem mindig illeszkednek tökéletesen minden egyes személyre. Emiatt fontos, hogy figyeljünk magunkra, felismerjük az egyedi igényeinket, ami segít megtalálni a számunkra hatékony stresszkezelési módszert.

Ha úgy érzed, hogy a stressz vagy más mentális egészségi problémák kezelése meghaladja a saját képességeidet, ne habozz segítséget kérni egy szakembertől. Az önmegismerés és az egyéni fejlődés útja mindig folyamatos, és az a lényeg, hogy tegyünk az egészségünk és jóllétünk érdekében.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik