Élet-Stílus

Életnagyságú babákkal helyettesítik a gyerekeket egy elnéptelenedő japán faluban

Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Tizennyolc éve született utoljára gyerek a japán Sikoku szigeten fekvő Nagoro faluban. Egy idős helyi nő, hogy ne érezze magát annyira magányosan, elkezdte életnagyságú babákkal helyettesíteni a gyerekeket, majd a felnőtteket is.

Az egykor virágzó Nagoro egy tipikus, elöregedő, lassacskán kihaló falu Japánban. Mára mindössze harminc lakója maradt, az utolsó gyerekek hosszú évekkel ezelőtt ballagtak el a település általános iskolájából.

Számtalan hasonló falu van a világ legöregebb társadalmának otthont adó Japánban, Nagoróba azonban több mint háromezer turista látogat el minden évben – írja a Daily Star című brit bulvárlap.

Carl Court / Staff / Getty Images

Amikor a 73 éves Ayano Tsukimi felnőtt, még több mint háromszázan laktak a faluban, közöttük sok gyerek. Ahogy telt az idő, egyre többen vándoroltak el, ő is Oszakába költözött a családjával, miután elvégezte a középiskolát. A városban ment férjhez, és ott nevelte fel a gyerekeit. A szülei aztán az életük vége felé közeledve hazatértek. Amikor az édesanyja meghalt Ayano visszaköltözött Nagoróba, hogy idős édesapjáról gondoskodjon.

Volt egy kis földjük, ahonnan a madarak rendszeresen kiették a magokat, ezért Ayano készített néhány madárijesztőt. Később, amikor meghalt a szomszédban élő barátnője, eszébe jutott, hogy készít egy új madárijesztőt, ráadja a barátnője egyik ruháját, és kiteszi az üresen maradt ház elé, hogy minden reggel köszönhessen neki.

Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Miután az édesapja is meghalt, a magányos Ayano Tsukimi egyre több madárijesztőt készített. Néhány év alatt az egész falut benépesítette az egykori lakókat helyettesítő bábukkal. A bábuk ma már több, mint háromszázan vannak, vagyis tízszer annyian, mint a falu teljes lakossága.

Ayano azt mondja, soha sem fordult meg a fejében, hogy a madárijesztői a világ minden tájáról turistákat vonzanak majd a faluba. Bár eredetileg az apja miatt költözött vissza Nagoróba, vagyis akár már el is költözhetne, azt mondja, amíg elég erős és egészséges, marad és gondoskodik a babáiról. Ha betegeskedni kezd, majd visszaköltözik Oszakába az egyik gyerekéhez, vagy más családtagjához.

Fritz Schumann, német filmkészítő 2014-ben forgatott filmet Ayanoról és a madárijesztőiről Valley of Dolls (Babák völgye) címmel.

Valley of Dolls from Fritz Schumann on Vimeo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik