Élet-Stílus

Egy kutatás szerint a tehenek bendője bonthatja a műanyagokat

David Talukdar / NurPhoto / NurPhoto via AFP
David Talukdar / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Osztrák kutatók jutottak erre a meglepő eredményre.

Lehet, hogy a klímaváltozásért sokat hibáztatott szarvasmarhák mentik meg végül a bolygót attól, hogy műanyagba fulladjon? Nem lehetetlen, ugyanis osztrák kutatók azt találták, hogy a tehenek bendőjében található mikrobák és enzimek képesek lebontani a leggyakoribb műanyagfajtákat.

A kutatásban alpesi tehenek bendőjéből vett mintákat használtak, hatásukat három műanyagfajtán tesztelték: a műanyagpalackokhoz, -zacskókhoz és -szatyrokhoz, textilekhez és élelmiszer-csomagoláshoz használt PET-en, PBAT-on és PEF-en, és arra jutottak, hogy a bendő mikrobái néhány óra alatt akár teljesen lebontották az anyagokat. Ennek oka, hogy a tehenek bendője eleve arra fejlődött ki az evolúció során, hogy nehezen feldolgozható anyagokat is fel tudjon dolgozni, például az alma héjában található viaszos anyagot, a kutint, ami, mint a kutatók elmondták, gyakorlatilag egy poliészter anyag, mely nagyon hasonlít vegyileg a műanyag palackokhoz használt PET-re.

A kutatást folytatják, de bizakodnak, hogy ennek révén megoldást találhatnak a nehezen újrahasznosítható műanyagok kezelésére. A különböző enzimek műanyagbontó hatása jó ideje létező kutatási terület, ám konkrétan a szarvasmarha-bendő enzimjeit ebben a kutatásban használták először. Ha valóban olyan jól használhatónak bizonyulnak ezek az enzimek, akkor a hús- és tejipari feldolgozásban ezt is külön tudják majd gyűjteni, hosszabb távon pedig mesterségesen is megpróbálják majd előállítani ezeket az enzimeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik