Élet-Stílus

Négy dologra kell nagyon figyelni a jó alváshoz

Fontos, hogy mikor és milyen körülmények között alszunk, mondja Fogarassy Éva alvásterapeuta. Az alvás alapvetően a természethez kötött folyamat, ezért leginkább a természethez kapcsolódó jelenségek befolyásolják, mint a fény, a hőmérséklet, a rendszeresség, vagy az étkezés. Aki jobban alszik, annak kevesebb problémája is van.

Mivel foglalkozik pontosan egy alvásszakértő?

Akinek alvászavara van, nem tud elaludni éjszaka, előbb ébred fel, nehezen alszik vissza, felületesen alszik, vagy reggel nem elég kipihent, remélhetőleg felkeres engem. Ezek, ha két hétnél tovább fennállnak, vagy rendszeresen előfordulnak, megoldást kell keresni rájuk, mert komolyan zavarják meg az ember teljesítőképességét.

Ezeknek a problémáknak csak akut jelenléte van, vagy vannak kevésbé súlyos, idült alvásproblémák is?

Rengeteg. Sok ember évek óta küzd idült alvásproblémákkal. Van, hogy a 7,5 órás normál alvásidő helyett csak lecsökken az alvásidejük, de vannak emberek, akik 3-4 óra alvásokkal évekig el tudják húzni, viszont katasztrofális állapotban vannak tőle. Nagyon sokáig el lehet ezt az alvászavart húzni, és sok ember altatókhoz nyúl helyette, ami legkésőbb a harmadik szomszédnál biztosan lesz, és tud is adni.

Ha jól sejtjük, nem ez a megoldás.

Nem. Ez csak elmélyíti a problémát.

Mire kell figyelni az alvásnál egy olyan embernek, aki azt érzi, hogy nem piheni ki magát?

Az alvás egy természethez kötött életfolyamat, amint lemegy a nap, az emberek elkezdenek szép lassan készülődni ahhoz, hogy lefekszenek aludni. A jó alvó emberek rendszer szerint élik az életüket, van egy meghatározott esti idő, amikor lefekszenek aludni, amelyet egy rákészülődés, rituálé előz meg. Az alvásra élvezeti forrásként gondolnak és hagynak is rá maguknak elég időt. Náluk ritkán szokott előfordulni alvásprobléma.

Amikor valakinek alvászavara van, akkor a legritkább esetben él pontos napirend szerint. Azt szoktam tanácsolni, hogy alakítson ki egy esti szokásos alvásidőpontot, amellyel kijön a 7,5 óra tiszta alvásidő.

Ez az ideális alvásidő?

Igen, egy felnőtt embernek ennyi. Kamaszkorig, késő tizenéves korig nagyon jót tesz 9 óra is, de ez a legritkább a civilizált világban.

De a másik, ami nagyon fontos, hogy a természetben sötét van, a civilizált világban viszont nem. A fény betört az éjszakába, így 150 évvel ezelőtt felborult az, amihez emberként nagyon sokáig alkalmazkodtunk, hogy sötétben alszunk. Ennek komoly hatása van az idegrendszerre és nagyon sok pszichológiai probléma is összefügg a fényszennyezettséggel.

Tehát érdemes figyelni arra, hogy ha lefekszünk aludni, ne szóljon a tévé, kapcsoljunk ki minden lámpát?

Vaksötétben aludjunk, és az alvást megelőző időben már félhomály legyen. Az elalvás előtti tévénézés egyáltalán nem tesz jót. Ha a tabletre, vagy okostelefonra rátesszük a kékfény-szűrőt, az még elmegy.

Ez segít valamennyit?

Nagyon sokat. A kékfényre reagál a biológiai óránk. De az információfeldolgozás szintén nem szerencsés az alvás előtti időben. Ezért nem érdemes internetezni, csetelni, vagy e-mailezni lefekvés előtt.

Az jobb, ha valaki könyvet olvas?

Sokkal, főleg akkor, ha a fényforrás csak a könyvet világítja meg, minket nem. Ha szépirodalmat – nem tananyagot, vagy szakirodalmat – olvasunk, akkor elindul egy belső film, ami hasonlóan működik, mint az álom, és segít benne, hogy az alvás elinduljon.

Az is nagyon fontos egyébként, hogy hűvös legyen a hálószoba. Az alvás ideális hőmérséklete 16-19 fok. Itt vannak a téli fűtött szobák, vagy a távfűtés, amit ki sem lehet kapcsolni, ami nem tesz jót az alvásnak. Az alvás a külső hőmérséklethez kötött folyamat, mert az ember alapvetően barlanglakó lény. Sötét, hűvös, csendes barlangban szerettünk aludni ősemberként. Ehhez vagyunk fiziológiailag hozzárendelve.

Számít az, hogy vagyunk betakarózva?

Nem. A beszívott levegő a fontos. Az alvás kulcseleme, hogy a belső maghőmérséklet lehűl, amit a tüdőn keresztül belélegzett hűvös levegő segít fenntartani. Az a fontos, hogy legyen hűvös a szobában, de legyünk nyakig betakarózva.

És nagyon fontos még az étkezés is. Mivel fontos az alvásban az alacsonyabb maghőmérséklet, ezt a szervezet úgy oldja meg, hogy a belső szerveink körüli erek összehúzódnak. Ez csak akkor tud megtörténni, ha nincs tele a gyomrunk, vagy a beleink, mert az emésztés parancsoló jellegű. Ezért nem szerencsés az esti nagy vacsora. Érdemes csak keveset enni, és ha csak egy mód van rá, szénhidrátot egyáltalán ne együnk vacsorára.

Mennyi idővel lefekvés előtt nem szabad enni?

Aki 3-4 órával a lefekvés előtt be tudja fejezni az evést, az nagyon jól jár.

Ha valaki nem tud 7,5 órát aludni, akkor mennyit aludjon?

Másfél órás alvásciklusokban gondolkodunk, és az a jó, ha egy ciklus befejeződik. A legrosszabb az, amikor a ciklus közepén ébredünk fel.

És van értelme a sziesztának?

Nagyon sok. Nem véletlen, hogy a mediterrán népek nagyon nyugisak és teherbíró idegrendszerük van, ebben sokat számít a szieszta. Az alvás és a figyelem ugyanaz az életműködés. Az alvás az éjszakai, az éber figyelem pedig a nappali funkciója ugyanannak az idegrendszeri folyamatnak. A mediterrán népek ezt az éber állapotot szakítják meg a sziesztával.

És milyen hosszú a jó szieszta?

Egy nagyon rövid, 10-20 perces alvásnak már fantasztikus hatása van, de akár egy teljes alvásciklust, másfél órát is végigaludhatunk.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

A kiemelt kép forrása: burst.shopify.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik