Annak ellenére, hogy az Expón szinte valamennyi nemzet különfélébbnél különfélébb specialitásokat sorakoztatott fel, a rekkenő júniusi hőségben alig találtam húsmentes fogást egy könnyű ebéd erejéig. Hosszas kutakodás után végül
Az étlapjukon kínált vörösáfonyás kelsalátát otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük, télen-nyáron remek vitaminforrás.
Hozzávalók:
Egyébiránt, lehet, hogy a junk food és a gyorséttermek őshazájaként ismerjük, de napjainkra nemcsak, hogy számos, az egészséges, fenntartható élelmezéssel foglalkozó intézet, szervezet, kezdeményezés fészke az Egyesült Államok. Időről időre az ottani kormányzati szervek is igyekeznek napirendre venni a tudatosabb táplálkozás témakörét és a kisebb termelők, valamint a fogyasztók számára is előnyős programokat indítani.
A Világkiállításon az amerikai pavilon tervezőinek igazán lényegre törő, világos, tematikus videók közvetítésével is sikerült megragadni az Expo kiemelt témáját. A mai amerikai konyha eredetét, fejlődését bemutató kisfilmek mellett pedig izgalmas interaktív kiállítás, vertikális farm, különleges hangulatú tetőtéri kávézó és egy komplett „food truck” negyed várta a látogatókat, ahol az egyes államokból származó, más nemzetek konyhája által áthatott tipikus amerikai (gyors)ételeket lehetett megkóstolni.
Különösen megragadott a pavilon egyik interaktív kiállítási táblája, amely lényegesen egyszerűsített verzióban ugyan, de azt mutatta be, hogy milyen, más szektorokban is érzékelhető hatásokkal járt az egyesült államokbeli szakácsok által egy,
A 2000-es évek elején egyre több amerikai étterem vette fel ugyanis a quinoát az étlapjára, melyet követően a növény fogyasztása exponenciálisan megnőtt az USA-ban: 2005 és 2013 között 2,380-ról 31,375 (!) tonnára. A megnövekedett keresletből Peru, Bolívia és Equador elképesztő mértékben profitált: 2005 és 2013 között 1200%-kal növekedett az exportjuk és a termelés volumene szinte megduplázódott az andoki országokban: 57,036-ról 102,618 tonnára, a termelők bevétele pedig pl. 2007 és 2008 között 186%-kal nőtt Peruban, míg 181%-kal Bolíviában.
A quinoa fogyasztásával tehát nemcsak az egészségük érdekében tettek lépéseket a fogyasztók, de érzékelhető mértékben hozzájárultak a termelők ösztönzéséhez is.
Gyorsan végigfutott a fejemen egy, a fenti mintára szervezett hasonló magyar összefogás, melyben az erre alkalmas és nyitott éttermek egységesen és kampányszerűen vehetnék fel étlapjukra például a környékbeli, házi kecskesajtot, a számos almafajtánkat vagy olyan, kevésbé reflektorfényben lévő gabonákat, mint a köles vagy a hajdina.