Élet-Stílus

Utáljuk az óraátállítást

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 03. 28. 15:14

A magyarok 85 százaléka eltörölné az óraátállítást, a megkérdezettek felének volt már problémája a félévente esedékes váltásból.

Korábban a témában:

Idén március 30. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára,egy órával előre kell állítani az órákat.

Az 1 millióan az óraátállítás ellen csoport megbízásából készített online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást. Minden második megkérdezettnek volt már kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból, a résztvevők 35 százaléka pedig ilyenkor napokig nem tudja kialudni magát.

Minden tizedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt. Érdekesség, hogy arányaiban több nő panaszkodott álmatlanságra, viszont a férfiak gyakrabban nézték el az órát. Ugyanakkor az eredmények alapján a lakosság 5 százalékának nemcsak apróbb kellemetlenségeket okoz az óraátállítás, hanem egészségügyi problémái is vannak ilyenkor.

A Föld országainak körülbelül egyharmadában van külön nyári és téli időszámítás. Magyarországon előbb az ’50-es években, majd az 1980-as években vezették be. A MAVIR 2012-es közlése szerint az óraátállításokkal éves szinten 120 GWh-val kevesebb áramot használunk fel. Ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Három országban van „örök nyár”, vagyis ahol sosem váltanak téli időszámításra. Három délszaki, trópusi ország? Nem: Belarusz, Izland és Oroszország. A két szláv ország 2011 óta „csakazértsem” állít át órákat, így ott „később” kel és nyugszik a nap. Izlanddal annyiban más a helyzet, hogy nagyon északi ország, és a nap járása sokat változik, ezért nem lenne értelme még az egy-egy órákkal is bűvészkedni.

A kommunisták megszavazták, a románok szabotálták

1919 nemcsak a magyar politikában, de a magyar időszámítás-történetben is zűrzavaros év volt. A korábbi évekhez hasonlóan (1916-tól) ekkor is rendelet határozta meg, hogy mikor kell áttérni a nyári időszámításra. Április 1-jén kellett volna áttérni, ahogy azt „a porosz közmunka- és vasútügyi, valamint az osztrák vasútügyi minisztérium illetékeseivel leegyeztette a magyar kereskedelemügyi miniszter megbízottja” . Majd a dátum április 15-ére módosult német kérésre.

A Tanácsköztársaság vezetősége Landner Jenő előterjesztésére március 27-én megint rábólintott a tervezett időpont bevezetésére, ezt majd szeptemberben a Friedrich-kormány szünteti meg – jöhetne a téli időszámítás. Azonban augusztus 3-án román csapatok szállták meg Budapestet, és nem engedték meg az órák átállítását – érvényben maradt a nyári időszámítás. Végül november 24-én került vissza a téli kerékvágásába kizökkent idő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.